Η θέληση της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι γνωστή εδώ και καιρό, ενώ ήταν και στις προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτείται η αναθεώρηση του Άρθρου 16 από την επόμενη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ώστε αυτό να γίνει νωρίτερα.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα προωθηθεί η λύση των διακρατικών συμφωνιών, ούτως ώστε να φανεί και ποια πανεπιστήμια θα θελήσουν να επενδύσουν στη χώρα μας στην επόμενη φάση, μετά την αναθεώρηση του Άρθρου 16.

Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με χώρες, που τα πανεπιστήμια τους ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν να ιδρύσουν δομές στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης αναμένεται να θεσπίσει κριτήρια για τους όρους που θα πρέπει να πληροί το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο και τα οποία αναμένεται να σχετίζονται τόσο με το προσωπικό που θα εργάζεται σ’ αυτά, όσο και με τις υποδομές που αυτά θα έχουν.