Στις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι μέσα από τις προγραμματικές να περάσει το μήνυμα της δημοσιονομικής «σοβαρότητας», αλλά με κοινωνικό πρόσημο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα φροντίσει να υπογραμμίσει τη σημασία της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπως άλλωστε έκανε και στις προεκλογικές δηλώσεις και συνεντεύξεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα δώσει έμφαση στις κινήσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για την ψηφιοποίηση του κράτους, για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και για την ενίσχυση της θέσης της χώρας σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Παράταση του Market Pass

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση του Market Pass, το οποίο είχε προγραμματιστεί να χορηγηθεί για τελευταία φορά τον Ιούλιο.

Το Market Pass, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι από τα λίγα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Η παράταση που αναμένεται να ανακοινωθεί θα είναι μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορά 2.800.000 νοικοκυριά.

Για το Youth Pass

Το άλλο Pass που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτό για τους νέους. Το Youth Pass θα είναι της τάξης των 150 ευρώ και θα το λαμβάνουν οι νέοι όταν ενηλικιώνονται.

Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι.

Η πρώτη εφαρμογή του Youth Pass, που θα ισχύει από το 2024, θα αφορά αρχικά όσους κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18χρονους.

Για τους μισθούς και τις συντάξεις

Η νέα κυβέρνηση, θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιδιώξει την εξίσωση του κατώτατου μισθού στον δημόσιο τομέα με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό θα συμβεί με την αναμόρφωση των μισθολογίων του Δημοσίου που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή από το 2024.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η κατάργηση της περικοπής του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Αυτή θα αντικατασταθεί από μία μικρότερη φορολογική εισφορά, που θα υπολογίζεται επί του ποσού του πρόσθετου εισοδήματος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ανακοινώσει «λίφτινγκ» στις 120 και στις 72 δόσεις, μέτρα που θα εξειδικευτούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Νέα επιδόματα τέκνων και επίδομα θέσης ευθύνης

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:

  • 70€ με ένα παιδί (από 50€)
  • 120€ με δύο παιδιά (από 70€)
  • 170 € με τρία παιδιά (από 120€)

Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA