Ο Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για τον δικό του ρόλο στις εσωκομματικές διαδικασίες. Αναφέρθηκε ακόμα στις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάγκη για ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία.

Το ζήτημα των οργάνων και του προσώπου που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται μετά από την πολιτικό επαναπροσδιορισμό του κόμματος μέσα από τις διαδικασίες του, είπε ο κ. Τεμπονέρας.

Σημείωσε πως έχει καταθέσει πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος μέσα από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Την πρόταση του αυτή, που μειοψήφησε στην Πολιτική Γραμματεία, θα την καταθέσει και στην ΚΕ, ενώ η κατεύθυνση που έχει περιγραφεί έως τώρα δεν τον καλύπτει και για αυτό εξάλλου υπέβαλε άλλη πρόταση.

Οι προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος πρόεδρος

«Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος» μέσα από μια εκλογική διαδικασία που δεν με βρίσκει σύμφωνο, είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως ανάλογα με τις αποφάσεις της ΚΕ  θα κριθούν και τα επόμενα βήματα του. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα εξηγώντας ότι «μπορώ να συμμετάσχω σε μια διαδικασία από ένα συνέδριο το οποίο θα αποτυπώσει θέσεις και ιδειολογική ταυτότητα. Αν προσδιοριστούν αυτά μετά υπάρχει διαδικασία εκλογής προέδρου».

Αφού, δε, διευκρίνισε ότι «παραμένω μέλος και θα δώσω τη μάχη για να βοηθήσω το κόμμα να μεταβεί στην επόμενη ημέρα», ο κ. Τεμπονέρας σχολίασε με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών τα τελευταία 24ωρα ότι «όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν έχει ανοίξει συντεταγμένα μια προσυνεδριακή διαδικασία. Γίνονται οι συζητήσεις στη βάση τοποθετήσεων στελεχών και όχι οργανωμένα».

Ζήτησε, μάλιστα, «να λάμψει η δημοκρατία» προσθέτοντας ότι «πρέπει να μιλήσουν τα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» και «δεν πρέπει οι αποφάσεις και τα τετελεσμένα να συμβούν σε κλειστές αίθουσες και συνεννοήσεις».

Για τις αιτίες της ήττας

Σε σχέση με τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε ότι πρόκειται για μια «στρατηγική ήττα». «Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στο εσωτερικό του κόμματος ενώ απέδωσε την ήττα το ότι από το 2012 δεν κατάφερε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα και δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα».