Μπορεί ο Αλεξάντερ Λουκασένκο να έχει δηλώσει ότι ο αρχηγός της WagnerΓεβγκένι Πριγκόζιν, βρίσκεται στα εδάφη της Λευκορωσίας και ότι χαίρει εγγυήσεων για την ασφάλεια του από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο δεν υπάρχει αναλυτής που να μην περιμένει την απάντηση του Ρώσου προέδρου, ο οποίος εξαιτίας του Πριγκόζιν αναγκάστηκε να απολογηθεί στοn λαό του για τις δραματικές ώρες που έζησε το περασμένο Σάββατο (24/6) με τους μισθοφόρους να θέλουν να μπουν στην Μόσχα.

Η ιστορία έχει δείξει, από τον Αλεξάντερ Λιτβινένκο μέχρι τον Σεργκέι Σκριπάλ, ότι το χέρι του Ρώσου προέδρου είναι μακρύ και ότι για τον ίδιο η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που μπορεί να φαγωθεί και κρύο. Και όπως φαίνεται δεν θα αργήσει να έρθει.

«Θα μπορέσουν να το κάνουν;»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοβ, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) έχει αναλάβει να εξουδετερώσει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετά την αποτυχημένη εξέγερσή του.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «The War Zone» η FSB έχει καταστρώσει σχέδιο για την δολοφονία του Πριγκόζιν μετά την ανταρσία του κατά του Κρεμλίνου.

«Γνωρίζουμε ότι η δολοφονία του Πριγκόζιν ανατέθηκε στην FSB. Θα το πετύχουν αυτό; Θα το δούμε με τον καιρό. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του δεν θα είναι σύντομες. Θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να προετοιμάσουν. Αλλά θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Θα μπορέσουν να το κάνουν; Θα το τολμήσουν;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπουντάνοφ.

Και πρόσθεσε: «Θα τους πάρει λίγο χρόνο για να έχουν τις κατάλληλες “προσεγγίσεις” και να φτάσουν στο στάδιο που θα είναι έτοιμοι να προσθέσουν μια τεράστια επιχείρηση… Αλλά για άλλη μια φορά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι ένα μεγάλο ανοιχτό ερώτημα. Θα είναι επιτυχείς; Θα τολμήσουν να εκτελέσουν αυτήν την εντολή;».

Επίσης, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι αν ο Πριγκόζιν δεν είχε κάνει πίσω και συνέχιζε την προέλασή του προς την Μόσχα, η Ρωσία θα είχε ήδη χωριστεί σε τουλάχιστον δύο μέρη.

«Αν ο Πριγκόζιν είχε μπει εκείνη την ημέρα στο Κρεμλίνο, θα είχε δείξει ότι αυτό ήταν άδειο. Δεν υπήρχαν υπουργοί. Δεν υπάρχουν πραγματικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Όλοι τους έφυγαν τρέχοντας. Και θα έδειχνε ότι τώρα δεν υπάρχει εξουσία στη Ρωσία»,  αποκάλυψε ο Μπουντάνοβ.

Παράλληλα, σημείωσε: «Αλλά από την άλλη πλευρά, κάποιοι αξιωματούχοι από την Αγία Πετρούπολη ή από αλλού θα άρχιζαν να ισχυρίζονται ότι αυτοί είναι η νόμιμη κυβέρνηση. Αυτό θα δημιουργούσε μια κατάσταση διπλής εξουσίας στη χώρα. Με δεδομένο ότι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, κερδήθηκε κάποιος χρόνος για τη ρωσική ηγεσία, για τις ρωσικές αρχές. Όμως η θέση τους ως πυλώνας εξουσίας που ελέγχει τα πάντα υπονομεύτηκε από τις ενέργειες του Πριγκόζιν και δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια».