Έντονη είναι η αντίδραση της Άγκυρας για την έγκριση που δόθηκε από τη σουηδική αστυνομία για να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ατόμων έξω από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης με σκοπό να κάψουν αντίτυπο του Κορανίου και μάλιστα την ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

«Η αστυνομία έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης», καθώς εκτίμησε ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια» εξαιτίας του γεγονός της καύσης του Κορανίου «δεν είναι τέτοιας φύσης που να δικαιολογούν την απαγόρευσή της», ανέφερε στην απόφασή της.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από Τούρκους αξιωματούχους καθώς πλησιάζει και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου βασικό θέμα είναι η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία με την Άγκυρα να επιμένει στο βέτο, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τέτοιες ενέργειες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αντέδρασε με ένα tweet σημειώνοντας:

«Καταδικάζω την άθλια ενέργεια στη Σουηδία κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών (Eid-al-Adha)!

Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές πράξεις υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης.

Είναι συνένοχος όποιος κλείνει τα μάτια του απέναντι σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Μετά την αντίδραση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, ακολούθησαν οι αντιδράσεις και άλλων αξιωματούχων.

«Καταδικάζω τη βδελυρή ενέργεια κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών, στη Σουηδία. Τέτοιες ισλαμοφοβικές αποκρουστικές πράξεις, που διαπράττονται υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης δεν είναι ποτέ αποδεκτές. Καταδικάζω όλα τα άτομα και ιδρύματα που τους το επιτρέπουν», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε την έγκριση που έδωσαν οι σουηδικές αρχές στην αίτηση για κάψιμο του Ιερού Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί την ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Καταδικάζουμε έντονα τη στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας που υπερασπίζεται τα εγκλήματα μίσους».