Η ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ (Wagner) στη Ρωσία αναμένεται να επισκιάσει το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, μολονότι στην ατζέντα βρίσκονταν διάφορες άλλες κρίσεις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ διαβουλευόταν με ευρωπαίους υπουργούς το προηγούμενο τριήμερο, καθώς οι μισθοφόροι κινούνταν προς τη Μόσχα με σκοπό να απομακρύνουν τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία προτού κάνουν αναστροφή.

«Η στρατιωτική δύναμή του ραγίζει»

Σήμερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε: «Το τέρας που ο Πούτιν δημιούργησε με την Wagner, τώρα τον δαγκώνει. Το τέρας ενεργεί εναντίον του δημιουργού του».

Παράλληλα ο κ. Μπορέλ σημείωσε, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία, ότι «δεν είναι καλό να βλέπεις ότι μία πυρηνική δύναμη σαν τη Ρωσία, μπορεί να μπει σε μία φάση πολιτικής αστάθειας. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Τέλος επισήμανε ότι «το (ρωσικό) πολιτικό σύστημα δείχνει ότι είναι εύθραυστο και η στρατιωτική δύναμή του ραγίζει. Πρόκειται για σημαντική συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία».

Η ατζέντα

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, στο συμβούλιο των οποίων αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης ο ουκρανός ομόλογός τους Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο και να αποτιμήσουν την πορεία του σχεδίου η Ευρώπη να προμηθεύσει με 1 εκατομμύριο οβίδες τον ουκρανικό στρατό και της πρωτοβουλίας για την εκπαίδευση 24.000 Ουκρανών ως το τέλος της χρονιάς.

Στην ατζέντα βρίσκονταν η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία και η συνάντηση με μεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία όμως δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος, η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η κατάσταση στην Τυνησία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης στην Τυνησία ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα της βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υποδέχεται ολοένα μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που ελπίζουν να φθάσουν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να ανακοινώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συζητηθούν επίσης οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενόψει της συνόδου ΕΕ-ΛΑΚ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.