Το βράδυ, όπως και να ‘χει, ενεργοποιείται η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς απολύτως συναρτώμενη από το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης και με συγκρατημένες τις διαθέσεις, όσοι έχουν εικόνα από τις διεργασίες που έρχονται αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι εκείνος που θα έχει τον πρώτο λόγο, παρότι επαναλαμβάνει πως η επόμενη ημέρα περνάει από τις συλλογικές αποφάσεις. Οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του πάντως απομακρύνουν, λένε οι γνωρίζοντες, το σενάριο της παραίτησης.

Υπαρκτό βέβαια από το βράδυ των εκλογών του Μάη, και για ώρες υλοποιημένο, φαίνεται πως δεν ευοδώθηκε, αφού σταθμίστηκαν πολλοί παράμετροι, ενώ και εσωτερικοί παράγοντες διαδραμάτισαν ισορροπητικό ρόλο – όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα κορυφαία στελέχη που επέλεξαν ενωτικό τόνο.

Το σοκ είχε και άλλα επεισόδια, όπως την πρώτη ΚΕ μετά το αποτέλεσμα που με απόφαση επιλέχθηκε να μη γίνει ένα είδος ρινγκ και τόπος αντιπαράθεσης αλλά να ιεραρχηθεί η κομματικότητα. Βέβαια τώρα προέχει η νέα κάλπη.

Ολα δείχνουν πλειοψηφία της ΝΔ

Παρότι με αριθμούς δεν έθεσε ποτέ πήχη ο Αλέξης Τσίπρα ή άλλα στελέχη του κόμματός του, η καλύτερη επίδοση από τον Μάη είναι στόχος για την Κουμουνδούρου. Κανείς δεν λέει ποσοστό. Ομως υπάρχουν τρία νούμερα που μπορούν να αναδείξουν και τους όρους της επόμενης ημέρας. Το περίπου ίδιο του Μάη (20%), το λίγο πιο κάτω (18%) και το λίγο παραπάνω (21% – 22%).

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως και για τα τρία (ή τις παραλλαγές τους) θα έχουμε ένα κοινό στοιχείο. Την παρουσία Τσίπρα και την επόμενη ημέρα και την ενεργοποίηση νέων διαδικασιών με στόχο την ανοικοδόμηση του χώρου εν συνόλω. Το τελευταίο παραμένει εν κρυπτώ, αλλά ο οδικός χάρτης που θα δούμε από αύριο το βράδυ δεν θα μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει δύο ακόμη συμβάντα. Τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη που θα δοκιμασθεί εκ νέου αν υπάρχει έδαφος συγκλίσεων στον χώρο της Αριστεράς – Κεντροαριστεράς, και βέβαια τις ευρωεκλογές του Ιούνη του 2024 που θα είναι το πρώτο σοβαρό κρας τεστ για όλους.

Οι χρησμοί

Δύο είναι πάντως οι χρησμοί Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα μετά τις εκλογές του Μάη, που όλα τα ρεύματα αποκωδικοποιούν. Ο ένας είναι η φράση πως όλα πρέπει να αλλάξουν «χθες». Η δεύτερη έχει να κάνει με τη δική του παρουσία στον χώρο από τη Δευτέρα το πρωί. Και στις δύο τελευταίες παρουσίες του (Kontra και in.gr) είπε στην πραγματικότητα πως μένει και πως δεν θα φυγομαχήσει.

Ο Τσίπρας είπε επίσης πως έχει χρέος και απέναντι στην παράταξή του, παράλληλα με τη χώρα. «Θα είμαι την επόμενη μέρα μάχιμος για να δημιουργήσω μέσα από τη συμβολή μου τις προϋποθέσεις σύντομα η προοδευτική παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είναι και θα παραμείνει ο κορμός της, να ξαναγίνει κυβερνώσα δύναμη. Διότι είναι το μόνο κόμμα εξουσίας στον προοδευτικό χώρο».

Κι εδώ έρχονται οι τρεις αριθμοί: 18-20-21. Που κάθε ένας θα μεταβάλει και τους όρους της συζήτησης. Πιο δυσμενές θα είναι προφανώς το ενδεχόμενο μιας εκλογικής επίδοσης χειρότερης από τον Μάη.

Εδώ, λέει άνθρωπος που ξέρει καλά το παρασκήνιο, λύνονται τα χέρια μιας άποψης που θα θέλει συνολική επανεκκίνηση αλλά και είναι το ποσοστό που θέτει σε δοκιμασία τον Τσίπρα. Η καθήλωση στο 20% επίσης διαμορφώνει τη συζήτηση για τον χώρο και με όρους πιθανής εσωστρέφειας, ενώ το 21% και πάνω είναι μια ασφαλής περιοχή που όμως επίσης θα σηματοδοτήσει διεργασίες με εγγυητή σε αυτό το σενάριο ενότητας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από αύριο το κόμμα θα τεθεί εκ νέου εν κινήσει και με στρατηγική ανασυγκρότησης. Τα τρία διαφορετικά νούμερα θα επικαθορίσουν και το πόσο βαθιές θα είναι οι μεταβολές. «Πρόεδρε, άλλαξέ τα όλα» ή «Πρόεδρε, άλλαξε μαζί με τον χώρο»; Μια σειρά προσώπων θα παίξουν ρόλο ενώ εσχάτως προστέθηκε και η κριτική στήριξη στο κόμμα από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που εκ των πραγμάτων έχει τη σημασία τις στο εσωτερικό της πολυκατοικίας. Το βέβαιο είναι πως όλοι θα περιμένουν τον Τσίπρα.

Και στο σενάριο της διαδοχολογίας (που οι «ενδιαφερόμενοι» αποσαφηνίζουν πως περνάει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και από το κόμμα) και στο σενάριο μιας ολικής αλλαγής και επαναθεμελίωσης. Τίποτε δεν θα μείνει ίδιο από τη Δευτέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή μάλλον αν μείνει ως έχει, τίποτε πια δεν θα διασφαλίζει την εκ νέου είσοδό στις κυβερνώσες προσδοκίες.