Οι «Σπαρτιάτες», το κόμμα που στήριξε ο πρώην χρυσαυγίτης και καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, μπαίνουν στη Βουλή και παίρνει περισσότερες από 10 έδρες.

Το αποτέλεσμα προκαλεί προβληματισμό και αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα που στις τάξεις του έχει τα «ορφανά» της Χρυσής Αυγής. Το δημόσιο «ευχαριστώ» του αρχηγού του, Βασίλη Στίγκα, στον Ηλία Κασιδιάρη δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι είναι οι «Σπαρτιάτες».

«Να ευχαριστήσω τον Ηλία Κασιδιάρη που μας έδωσε την ώθηση γι’ αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 59χρονος και υποσχέθηκε ότι «θα φέρουμε νέο ήθος στο κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες βοηθούσαν πάντα τους αδύναμους συμπατριώτες μας. Το θετικό πρόσημο που κουβαλάμε είναι να είμαστε δίπλα στον Έλληνα και τον άνθρωπο που υποφέρει».

«Τους θέλατε και τους βγάλατε»

Η Μάγδα Φύσσα, η μάνα – σύμβολο που εδώ και δέκα χρόνια αγωνίζεται εντός και εκτός δικαστηρίων κατά του φασισμού, στο άκουσμα των δηλώσεων του Βασίλη Στίγκα ξέσπασε.

Ο γιος της, Παύλος Φύσσας, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος του ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή που την περίοδο εκείνη εκπροσωπείτο στο ελληνικό κοινοβούλιο από 18 βουλευτές.

Η ίδια οργισμένη με το εκλογικό αποτέλεσμα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε όσους «εργάστηκαν» προκειμένου οι «Σπαρτιάτες» να πάρουν τη δημοσιότητα και να μπουν στη Βουλή.

«Να τους χαίρεστε. Τους θέλατε και τους βγάλατε. Κάποιοι δούλεψαν γι’ αυτό. Εγώ είμαι εδώ στον δρόμο και παλεύω για τον φασισμό που τον έχω στην πλάτη μου. Δουλέψατε όλοι για να μπουν και πάλι στη Βουλή. Τώρα αν μια μονάδα δεν τους ήθελε και οι υπόλοιποι τους ήθελαν. Όλα τα κανάλια έλεγαν ότι είναι κάτι καινούργιο. Πάρτε τώρα το κάτι καινούργιο που είναι ο Κασιδιάρης μέσα», ανέφερε.

Και πρόσθεσε μιλώντας στο debater.gr: «Αλίμονο για εμάς που είμαστε στον δρόμο και παλεύουμε κατά του φασισμού δέκα χρόνια τώρα για να έρθει μια μέρα και να ακούσουμε Σπαρτιάτες και να είναι ο Κασιδιάρης μέσα. Ε κάποιος δούλεψε για αυτό. Εγώ μέχρι σήμερα δεν είχα ακούσει ότι υπάρχουν οι «Σπαρτιάτες» σαν κόμμα και πλέον έχουν μπει στη Βουλή. Η κοινωνία που τους έβγαλε να τους χαίρεται και να ξέρει πως θα μας βρει απέναντι του και δε θα κάνουμε πίσω».