Τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο περίπλοκα αν θέλει κάποιος να πετύχει στη ζωή του, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Μιλώντας στο Leadership ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει συμβουλές στους νέους που θέλουν να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προ ημερών επισκέφθηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο εκδήλωσης του «Obama Foundation Leaders» του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που προσφέρει υποτροφίες σε σπουδαστές ανά τον κόσμο, δύο πράγματα κάνουν έναν άνθρωπο να ξεχωρίζει: η διάθεση να αναλάβει δράση και το πόσο επικεντρωμένος είναι στο αντικείμενό του. «Να ανησυχείς περισσότερο για το τι θέλεις να κάνεις, από το τι θέλεις να γίνεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθεί το απόσπασμα με τις δύο συμβουλές:

«Για να μαθαίνετε πώς γίνονται τα πράγματα. Έχω δει σε κάθε επίπεδο ανθρώπους που είναι πολύ καλοί στο να περιγράφουν προβλήματα, πολύ λεπτομερείς και εξηγούν τι πήγε στραβά σε κάτι, ή γιατί κάτι δεν μπορεί να διορθωθεί. Όμως αυτό το οποίο αναζητώ -ανεξαρτήτως πόσο μικρό ή πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα-, είναι κάποιον που θα πει άσε με να το φροντίσω. Και να επιδείξει τη διάθεση που χρειάζεται για το οτιδήποτε, «μπορώ να το χειριστώ και μπορώ να το κάνω». Οποιοσδήποτε επιβλέπει κάποιον οργανισμό θα το προσέξει αυτό, το υπόσχομαι. Το οποίο νομίζω είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να είμαστε πάντα ανυπόμονοι με τους νέους. Ζητάς μια θέση που όλοι θέλουν. Πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξεις την προσοχή είναι αυτό που σου αναθέτουν. Απλά το καθηλώνεις. Το σκοτώνεις. Οι άνθρωποι θα το προσέξουν, αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι. Και η δεύτερη συμβουλή μου είναι να ανησυχείς περισσότερο για το τι θέλεις να κάνεις, από το τι θέλεις να γίνεις. Πιστεύω ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους: θέλω να γίνω βουλευτής στα 30 μου. Θέλω να κάνω πολλά λεφτά. Σε αυτή την ηλικία, οι άνθρωποι που έχω βρει ότι είναι περισσότεροι επιτυχημένοι είναι οι άνθρωποι που λένε θέλω πραγματικά να ασχοληθώ με τα κομπιούτερς και να καταλάβω πώς λειτουργούν και στο τέλος καταλήγουν να είναι ο Μπιλ Γκέιτς. Θέλω πραγματικά να καταφέρω να γιατρέψω αυτή την αρρώστια. Μπορεί να μην καταλήξουν να κερδίσουν το Βραβείο Νόμπελ αλλά ξέρετε κάτι; Έχουν μια απίστευτη καριέρα γιατί επικεντρώνονται σε ένα πράγμα. Αν αυτό που κάνεις σε απορροφά, θα γίνεις πολύ καλός σε αυτό. Και ανεξαρτήτως αν ανταμείβεται, αναγνωρίζεται, παίρνεις τις θέσεις που θέλεις ή όχι, το ταξίδι θα είναι καλό».

Πηγή: ΟΤ