Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στην πιο διάσημη άβυσσο του Ωκεανού, το μικρό υποβρύχιο Titan Μήκους 6,7 μέτρων, που μετέφερε πέντε ανθρώπους, συνεθλίβη υπό άγνωστες συνθήκες.

Ηταν 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της καθόδου του.

Στις 11: 47, τοπική ώρα, όταν έλαβε το τελευταίο γραπτό μήνυμα – με αυτόν τον τρόπο γινόταν η επικοινωνία – από το σκάφος υποστήριξής του, το Polar Prince.

Ούτε λόγος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να βρεθεί κάποια σορός, κάποιο ίχνος τους, εφόσον το σκάφος υπέστη ενδόρρηξη, κατέρρευσε δηλαδή προς το εσωτερικό του, εξαιτίας κάποιας ρηγμάτωσης στο κύτος του.

Ή, εξαιτίας κάποιας άλλης μοιραίας βλάβης. Σε δευτερόλεπτα δέχτηκε η μικρή καμπίνα των επιβατών, όλο το βάρος του ωκεανού. Πότε επήλθε το τέλος, κανείς δεν ξέρει. Μόνο ότι έγινε έκρηξη.

Κοντά στο ναυάγιο

Από νωρίς την Πέμπτη, και ενώ θεωρητικά οι ποσότητες οξυγόνου μέσα στο υποβρύχιο, εφόσον ήταν άθικτο, επαρκούσαν για λίγες ώρες ακόμα, τα σκάφη επιφανείας σε συνδυασμό με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και του Καναδά, είχαν στείλει στον βυθό, αυτόνομα ρομπότ για να προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν ίχνη του υποβρυχίου κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το πρωί της ίδιας μέρας, ένα από τα ρομπότ εξερεύνησης εντόπισε με τους προβολείς του στον πυθμένα, ίχνη πρόσκρουσης.

Και λίγο αργότερα, ανιχνεύτηκαν αντικείμενα τα οποία, όπως είδαν οι επιστήμονες από τις οθόνες στα ωκεανογραφικά σκάφη, 3.800 μέτρα πιο πάνω, ήταν τμήματα του υποβρυχίου.

Βρέθηκαν πέντε διακριτά τμήματα του σκάφους. Ενα από αυτά ήταν το κωνικής μορφής ουραίο τμήμα του.

Η ενδόρρηξη

Οι περισσότεροι ειδικοί που βρίσκονταν επί τόπου και μετείχαν στις έρευνες,  φοβούνταν ότι το υποβρύχιο υπέστη ενδόρρηξη.

Ηταν πιο πιθανό το σενάριο αυτό, από εκείνο που ήθελε το σκάφος να μένει από ενέργεια και να παρασύρεται στον πυθμένα από τα ρεύματα, περιμένοντας τα συνεργεία διάσωσης.

Ηξεραν πολλοί ειδικοί, ότι ακόμη κι αν το σκάφος δεν είχε υποστεί ενδόρρηξη, θα ήταν παρακινδυνευμένο να ελπίζει κανείς ότι σε ένα τόσο μικρό χώρο, στο απόλυτοι σκοτάδι, ότι θα μπορούσαν να επιζήσουν πέντε άνθρωποι.

«Ηταν σε κάθε περίπτωση ένας μαρτυρικός θάνατος», όπως το έθεσε ένας εξ αυτών.

Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς συνέβη στο υποβρύχιο το τραγικό δυστύχημα. Και σε τι απόσταση από το ναυάγιο βρισκόταν.

Ηχοι του βυθού

Ο επικεφαλής της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τα ίχνη που εντοπίστηκαν στον πυθμένα υποδηλώνουν ότι εκεί συνέβη μια καταστροφική έκρηξη.

Ανέφερε ο ίδιος πως η Υπηρεσία του, αλλά και ο Καναδικός Στρατός, είχε τις τελευταίες 70 και πλέον ώρες, τοποθετήσει στην επιφάνεια της θάλασσας, ή ποντίσει, συσκευές ανίχνευσης ήχων, οι οποίες όμως δεν συνέλεξαν καμία πληροφορία που θα πρόδιδε την παρουσία του υποβρυχίου.

Ιχνος του υποβρυχίου δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν

Οι ήχοι για τους οποίους έγινε τόσος λόγος, ήταν ήχοι του ωκεανού, άγνωστοι και ανεξερεύνητοι. Στην αρχή ακούγονταν κάθε 30 λεπτά, μετά η συχνότητα αυτή έγινε κάθε λίγες ώρες, ώσπου δεν ξανακούστηκαν.

Ο υποναύαρχος Μάουγκερ ανέφερε  ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννέα πλοία στην περιοχή πάνω από το ναυάγιο.

«Ο τόπος του θανατηφόρου δυστυχήματος πιστεύεται ότι είναι στα 487 μέτρα από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού. Είναι σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν συντρίμμια του Τιτανικού».

Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ανασύρουμε τα πτώματα  

Ο υποναύαρχος Μάουγκερ είπε πάντως πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να ανασύρει τα πτώματα των πέντε επιβατών στο υποβρύχιο Titan.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον», προσέθεσε.

Η ανακοίνωση της εταιρείας που διαχειριζόταν το υποβρύχιο

«Πιστεύουμε τώρα ότι ο διευθύνων σύμβουλός μας Stockton Rush, Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, δυστυχώς έχουν χαθεί.

«Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξουθενωμένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άντρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επιστράτευσαν  μεγάλο εύρος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή.

Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους.

Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα.

Ζητάμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής».