Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, οι υποψήφιοι βουλευτές διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αναλύοντας τα μέτρα που προτείνουν στο εκλογικό τους πρόγραμμα. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Νίκος Φαραντούρης και ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησαν σχετικά με τη κοστολόγηση των προγραμμάτων τους.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα της ΝΔ στον τομέα των Οικονομικών. «Ρεσιτάλ ασυναρτησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα, και από τον κ. Τσίπρα. Είναι γεγονός ότι έκανε προσπάθεια να αλλάξει το προφίλ στον δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές, αλλά δεν έχει αλλάξει περιεχόμενο του λόγου και των θέσεων του. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή προσπαθεί να επενδύσει σε ένα λάθος πεδίο, σε ένα πεδίο που δεν το παίρνει, γιατί τα έχει κάνει τόσο μπάχαλο, καθώς για κοστολόγηση προγραμμάτων δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλήσει ο κ. Τσίπρας».

«Απολύτως κοστολογημένο το πρόγραμμα της ΝΔ»

Σχετικά με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ο κ. Αυγενάκης: «Εξ αρχής το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο, εμπεριέχεται στο πρόγραμμα σταθερότητας, είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι έχει συγκεκριμένη στόχευση σε τέσσερις βασικούς άξονες. Πρώτα από όλα στοχεύει σε μία φορολογική ισορροπία, ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, για ένα Δημόσιο περισσότερο λειτουργικό και βέβαια για ποιοτικότερη Παιδεία».

Ερωτώμενος ο κ. Αυγενάκης αν θα έρθει οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην υπάρξει αύξηση στους μισθούς απάντησε: «Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού το έχει πει κατ’ επανάληψη, αναφέρεται και στο πρόγραμμά μας, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη αυτή την στιγμή για αύξηση των μισθών και θα γίνει».

Προς ενίσχυση των θέσεων του ο Λευτέρης Αυγενάκης εξήγησε: «Το 2019 παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα χωρίς να έχουμε υπόψιν τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Κι όμως όλα όσα αναφέραμε στο πρόγραμμα το 2019 υλοποιήθηκαν. Εμείς στο πρόγραμμά μας δεν έχουμε υπερφίαλες θέσεις, είναι όλα μετρημένα».

«Ακοστολόγητο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ κι όχι του ΣΥΡΙΖΑ»

Από την άλλη, ο Νίκος Φραντούρης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο ίδιο πλαίσιο συζήτησης για τα οικονομικά προγράμματα, και συγκεκριμένα για αυτό της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε: «Το πρώτο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο κ. Σκυλακάκης μίλησε γενικά για δημοσιονομικό χώρο χωρίς να εξειδικεύει τί και πώς. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό όταν έρχεται η ΝΔ να πλειοδοτεί σε υποσχέσεις και να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για ακοστολόγητο πρόγραμμα. Αποκαλύπτεται κάθε φορά σε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι τελικά ακοστολόγητο».

Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φαραντούρης δήλωσε: «Από το Σεπτέμβριο του 2022 εμείς έχουμε παρουσιάσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο είναι απολύτως κοστολογημένο μέχρι κεραίας».

Και τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς σηκώσαμε το γάντι να κοστολογηθούν τα προγράμματά μας, αλλά φυσικά η ΝΔ δεν ανταποκρίθηκε».

Στην συνέχεια ο κ. Φαραντούρης μίλησε για το ζήτημα της Ροδόπης που έχει προκύψει. κι είπε «έγινε θέμα με έναν τρόπο απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο».

Κατρίνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται Πρέσπες του Αιγαίου»

Ο κ. Κατρίνης μίλησε για τα εθνικά θέματα. «Τα εθνικά θέματα κατά την άποψή μας κακώς δεν τέθηκαν στην προεκλογική συζήτηση από τις πρώτες εκλογές. Οι πολίτες θα έπρεπε να ξέρουν ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα πάνω στις σχέσεις, τις διενέξεις και τα προβλήματα με την Τουρκία και ποιο είναι το περιεχόμενο του διαλόγου. Αυτό το θέμα άνοιξε με λάθος τρόπο μετά τις πρώτες εκλογές.

Θυμάμαι τον Ιούλιο του 2022 όταν ήρθε στη Βουλή νομοσχέδιο για την διαδικασία επιλογής μουφτή, το οποίο το ΠΑΣΟΚ το στήριξε ώστε η πολιτεία να βάζει κανόνες για το ποιος θα είναι ο επίσημος μουφτής στη Θράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν το ψήφισε, κλείνοντας το μάτι στο τουρκικό προξενείο, το οποίο ξέρουμε πολύ καλά τον βαθμό επιρροής στην περιοχή μέσω των ψευτομουφτίδων. Δεν είναι τυχαίο το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου. Όλα δείχνουν μία παράταξη που δεν έχει αίσθηση κινδύνων και την ανάγκη εξωτερικής θωράκισης της χώρας, είτε μπορεί να οραματίζεται “Πρέσπες του Αιγαίου”», ανέφερε με τη σειρά του για τα θέματα που αφορούν στη Ροδόπη και στο τουρκικό προξενείο.

Κατρίνης: «Όσα λέει η ΝΔ, δεν υποστηρίζονται δημοσιονομικά»

Για την οικονομία ανέφερε ότι, «ο κ. Σκυλακάκης είναι πάρα πολύ φειδωλός τα τελευταία χρόνια όταν μιλάει για νούμερα. Τώρα αποκάλυψε όσα λέγονται από στελέχη της ΝΔ και τον πρώην πρωθυπουργό, δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημοσιονομικά από τη ΝΔ την επόμενη 4ετία. Είπε λοιπόν την αλήθεια. Ο κ. Σκυλακάκης δεν είπε ότι είχε αύξηση στην έμμεση φορολογία με έναν ΦΠΑ πολύ υψηλό, που βγαίνει από την τσέπη της μεσαία τάξης για να δίνει προεκλογικά επιδόματα ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Σκυλακάκης δεν είπε επίσης ότι τα 6 δις από τα 12, το 50% του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι σήμερα έχει καταλήξει σε 136 όλες και όλες επιχειρήσεις, όταν στην Ελλάδα έχουμε 292.000 επιχειρήσεις».

Και πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης: «Δεν είπε (σ.σ. ο κ. Σκυλακάκης) ότι έχουμε μόλις το 4% των όσων χρωστούν στην εφορία, να ρυθμίζουν τις οφειλές στο Δημόσιο, ότι έχουμε ρεκόρ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα. Έχουμε μία ακρίβεια που διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν ακούσαμε τίποτα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μόνο το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την επαναφορά του ΕΚΑΣ. Για την προσωπική διαφορά, θυμίζω τρία πράγματα: το 2019 ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά η προσωπική διαφορά παραμένει, μηδέν αύξηση για 800.000 συνταξιούχους, μείωση έμμεσης φορολογίας, ο ΦΠΑ είναι στο 13% είμαστε πρωταθλητές στους έμμεσους φόρους και βεβαίως κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τώρα το ξαναλέει. Ο δήθεν μύθος της ΝΔ όχι μόνο δεν είναι πραγματικότητα αλλά πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Σκυλακάκης ακριβώς επειδή είναι προσεκτικός, ότι λέει την πραγματικότητα».

«Έχουμε χρηματοδοτήσεις και έργα που είναι ήδη ενταγμένα στο Ταμείο ανάκαμψης» λέει ο Αυγενάκης

«Παρά την προσπάθεια του κ. Φαραντούρη να ωραιοποιήσει τα πράγματα και παρά την αδικαιολόγητη ένταση της φωνής του, εγώ θα μιλήσω με στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα έχουμε 50 λιγότερους άμεσους φόρους, οι οποίοι πραγματικά είχαν γονατίσει την ελληνική οικονομία. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση στο πρόγραμμά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στελέχη μίλησαν για δήθεν προσλήψεις την επόμενη 4ετία. Αποδείξαμε από το 2019-2023 ότι τηρήσαμε τον κανόνα ένα προς ένα (μία πρόσληψη-μία αποχώρηση). Τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 100.308 υγειονομικούς υπαλλήλους, τον Δεκέμβριο του 2022 έχουμε 107.666.

Αποτελεί δέσμευση της ΝΔ ότι θα κινηθούμε συντονισμένα για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού όλων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας μας και 10.000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας. Έχουμε χρηματοδοτήσεις και έργα που είναι ήδη ενταγμένα στο Ταμείο ανάκαμψης. Ο χώρος της υγείας θέλει ενίσχυση και απαιτεί ένα restart», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Για την εκπαίδευση ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως στόχος είναι ανά έτος να υπάρχει ένας αριθμός των 8.000-10.000 ώστε να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται».

Δείτε το βίντεο