Ένα απίστευτο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες όταν κι έγινε γνωστό ότι ένα υποβρύχιο που χρησιμοποιείται για να πηγαίνει τουρίστες να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού χάθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) στον πυθμένα του Ατλαντικού. Είναι περίπου 600 χιλιόμετρα (370 μίλια) από την ακτή της Νέας Γης, στον Καναδά.

Το υποβρύχιο αυτό διεξάγει αποστολές προς το ναυάγιο του Τιτανικού, ξεκινώντας από το Σεντ Τζονς του Νιουφάουντλαντ, ενώ επικοινωνεί με την επιφάνεια στέλνοντας σήμα στο Polar Prince κάθε 15 λεπτά – το τελευταίο από τα οποία ελήφθη, ενώ το υποβρύχιο επέπλεε πάνω από τα συντρίμμια του Τιτανικού περίπου στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας της Κυριακής (3 μ.μ. ώρα Αγγλίας).

Με πέντε επιβαίνοντες αγνοείται, έχοντας χάσει κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο και, όπως φαίνεται, έχει κολλήσει πάνω στο ναυάγιο. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης, που αντιμετωπίζει όμως τεράστιες δυσκολίες, όπως της κατάδυσης σε τόσο μεγάλη βάθη.

Ο δημοσιογράφος του CBS David Pogue, που προσκλήθηκε να ταξιδέψει με το υποβρύχιο Titan της OceanGate σε ένα ταξίδι τέτοιου τύπου πέρυσι, για να φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού, περιγράφει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.

Είπε στο BBC ότι οι επιβάτες σφραγίστηκαν μέσα στην κύρια κάψουλα με διάφορα μπουλόνια που εφαρμόζονταν από έξω και έπρεπε να αφαιρεθούν από εξωτερικό πλήρωμα.

Δεν υπάρχει διαφυγή από το υποβρύχιο

«Δεν υπάρχει τρόπος να διαφυγής, ακόμα κι αν ανέβεις μόνος σου στην επιφάνεια. Δεν μπορείς να βγεις από το υποβρύχιο χωρίς κάποιος από έξω να σε βοηθήσει να βγεις».

Όπως είπε στο BBC «όταν το πλοίο υποστήριξης βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υποβρύχιο, μπορούν να σταλούν σύντομα μηνύματα μεταξύ των δύο. Διαφορετικά, η επικοινωνία μέσω GPS ή ραδιοφωνικών συστημάτων δεν είναι διαθέσιμη καθώς κανένα από τα δύο δεν λειτουργεί υποβρύχια».

Αυτό είναι το υποβρύχιο που χάθηκε

Υπερσύγχρονο είναι το υποβρύχιο που χάθηκε, ενώ καταδυόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Στον προθάλαμο έχει μια κοινή τουαλέτα και στον κυρίως χώρο δύο οθόνες με touchscreen και το χειριστήριο καθοδήγησης του υποβρυχίου.

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός και γίνεται από ένα χειριστήριο. Ο ιδρυτής της εταιρείας αναφέρει μάλιστα, ότι ακόμη και ένας έφηβος θα μπορούσε να το πάρει στα χέρια του. Οι επιβαίνοντες είναι πέντε: ο πλοηγός, τρεις επιβάτες και ένα είδος ξεναγού.

Το όχημα ζυγίζει πάνω από 10 τόνους, έχει μήκος 6,4 μέτρα και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 4.000 μέτρων, περίπου 200 μέτρα περισσότερα από το βάθος όπου βρίσκεται ο «Τιτανικός». Σε περίπτωση ανάγκης οι επιβαίνοντες μπορούν να επιβιώσουν μέχρι 96 ώρες.

Οι αποστολές αυτές, κοστίζουν 250.000 δολάρια ανά άτομο, ξεκινούν από το Σεντ Τζονς του Νιουφάουντλαντ και στη συνέχεια ξεκινούν περίπου 640 χιλιόμετρα (400 μίλια) μέσα στον Ατλαντικό προς το σημείο του ναυαγίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της OceanGate.