Ενώπιον των δικαστικών Αρχών θα οδηγηθούν εκ νέου σήμερα στις 10 το πρωί, τα 9 άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές στην υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, με θύματα δεκάδες μετανάστες. Είχαν λάβει προθεσμία 24 ωρών, καθώς οι συνήγοροί τους,  ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.

Υπενθυμίζεται ότι σε 14 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές του Πακιστάν, με τους συλληφθέντες στη χώρα της Ασίας να κατηγορούνται για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων που σχετίζεται με το ναυάγιο στην Πύλο και η αστυνομία τόνισε ότι αναζητεί και άλλους υπόπτους.

Συνεχίζουν να βρίσκουν νεκρούς

Περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επέβαιναν στο γεμάτο πλοίο όταν αυτό ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης  (ΔΟΜ). Οι έρευνες στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας συνεχίζονται από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, από μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ επιχειρεί ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος του λιμενικού.

Ο αριθμός των σορών που έχουν ανασυρθεί έως αυτή τη στιγμή, από τη θαλάσσια περιοχή, ανήλθε στις 81. Σημειώνεται ότι έως τώρα, από την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος έχουν διασωθεί 104 άτομα που έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα.

Οπως μεταδίδει το CNN, περισσότεροι από 300 Πακιστανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στο ναυάγιο. Το μέσο, επικαλείται τον πρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν, Muhammad Sadiq Sanjrani,  ο οποίος γνωστοποίησε τους αριθμούς σε δήλωσή του την Κυριακή, στέλνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών.

Βαρβαρότητα

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται ο Guardian, οι επιζώντες αποκάλυψαν στην ακτοφυλακή, ότι Πακιστανοί μετανάστες αναγκάστηκαν να βρεθούν κάτω από το κατάστρωμα, με άλλες εθνικότητες να επιτρέπονται στο επάνω κατάστρωμα, όπου είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση ανατροπής του πλοίου.

Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι γυναίκες και παιδιά ήταν ουσιαστικά «κλειδωμένα» στο αμπάρι, φαινομενικά για να «προστατευτούν» από άνδρες στο υπερπλήρες πλοίο. Το Observer έμαθε ότι Πακιστανοί υπήκοοι κρατούνταν επίσης κάτω από το κατάστρωμα, με τα μέλη του πληρώματος να τους κακομεταχειρίζονται όταν εμφανίστηκαν αναζητώντας πόσιμο νερό ή προσπάθησαν να διαφύγουν.

Οι συνθήκες στο σκάφος ήταν τόσο ζοφερές που ακόμη και πριν βυθιστεί, υπήρχαν ήδη έξι θάνατοι αφού τελείωσε το πόσιμο νερό.