Αντιμέτωποι με ένα παράδοξο φαινόμενο είναι οι καλλιεργητές παπαρούνας στη Σλοβακία: Προσπαθούν να απομακρύνουν από τα χωράφια τους δεκάδες κύκνους που έχουν εθιστεί στα φυτά, που υπάρχουν σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του Κομάρνο.

Οι κύκνοι μπέρδεψαν τις παπαρούνες από τις οποίες παράγεται το όπιο, με την ελαιοκράμβη με αποτέλεσμα να τις τρώνε και να ζαλίζονται. Στο βίντεο που έγινε viral στο διαδίκτυο φαίνονται οι κύκνοι να καταναλώνουν το παραισθησιογόνο φυτό και έπειτα να τρεκλίζουν. Στις εικόνες φαίνεται ότι κάποια πτηνά δεν θέλουν να απομακρυνθούν και αντιστέκονται στους αγρότες και στις τοπικές αρχές που επιχειρούν να τα βοηθήσουν, απομακρύνοντάς τα.

Δείτε το βίντεο

Το άκρως τοξικό φυτό ευθύνεται για την πρόκληση υπνηλίας στους κύκνους ακόμα και για το θάνατό τους, σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης, με τις τοπικές αρχές να στέλνουν όσα πτηνά πιάνουν για αποτοξίνωση σε ειδικό κέντρο περίθαλψης, όπως μεταδίδει η ertnews, επικαλούμενη τη DW News.

Να σημειωθεί ότι οι ζημιές που προκαλούνται από τους κύκνους, που είναι προστατευόμενο είδος στην Σλοβακία είναι μεγάλες από τον Φεβρουάριο που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή την κυβέρνηση, γεγονός που επιδεινώνει τη δύσκολη θέση των αγροτών.