Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί αντίκρισαν επί ελληνικού εδάφους τα ανθοφόρα φυτά (με τα χαρακτηριστικά λευκά ή μοβ πέταλα) τα οποία βγάζουν όπιο. Ομως με την προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση στη Βοιωτία καταγράφηκε ρεκόρ κατάσχεσης οπιούχων φυτών, καθώς εντοπίστηκαν συνολικά 3.700 παπαρούνες του είδους μήκων η υπνοφόρος (Papaver somniferum).

Για την ακρίβεια, ξεριζώθηκε τουλάχιστον η διπλάσια ποσότητα από το σύνολο των οπιούχων παπαρουνών που έχουν κατασχέσει οι διωκτικές Αρχές μέσα σε διάστημα 10 ετών! Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στις επίσημες ετήσιες εκθέσεις του Συντονιστικού Οργάνου της Δίωξης Ναρκωτικών: την περίοδο 2007 – 2016 είχαν εντοπιστεί συνολικά 1.587 παπαρούνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αντίστοιχης έκτασης φυτεία οπιούχων φυτών δεν έχει βρεθεί κατά το παρελθόν σε όλη την ελληνική επικράτεια, τόνισε εξάλλου και κατά την χθεσινή επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στη Λαμία ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης. Την καλλιέργεια – μαμούθ (α λα Αφγανιστάν, που θεωρείται το βασίλειο της οπιούχου παπαρούνας) ξεσκέπασαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών στην περιοχή Νεοχωράκι, προχωρώντας τελικά σε τέσσερις συλλήψεις αλλά και συνεχίζοντας την έρευνα για το συνολικό ξήλωμα του κυκλώματος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η φυτεία στο Νεοχωράκιο Θήβας ήταν υπό διακριτική επιτήρηση το προηγούμενο διάστημα και προχθές πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τριών Ινδών (ηλικίας 58, 47 και 36 ετών) και ενός 28χρονου Πακιστανού που κατηγορούνται για καλλιέργεια ναρκωτικών. Τώρα αναζητείται ο 64χρονος έλληνας ιδιοκτήτης της αποθήκης που βρισκόταν στο ίδιο οικόπεδο και στην οποία διέμεναν οι αλλοδαποί (οι τρεις βρίσκονται παράνομα στη χώρα).

Τα χιλιάδες οπιούχα φυτά ύψους από 30 εκατοστά έως 1 μέτρο και 20 εκατοστά, είχαν σταθερή περιποίηση μεταξύ άλλων με αυτόματο σύστημα ποτίσματος. Ο χώρος ήταν περιφραγμένος και είχε γίνει προσπάθεια καμουφλαρίσματος με ξύλινες παλέτες. Εξάλλου, η πρόσβαση ήταν εφικτή μόνο από την παρακείμενη αποθήκη – κατάλυμα των κατηγορουμένων. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν τρεις νάιλον σακούλες που περιείχαν τμήματα αποξηραμένης παπαρούνας συνολικού βάρους 8,5 κιλών που οι συλληφθέντες φέρεται ότι είχαν θρυμματίσει προκειμένου να τα πουλήσουν άμεσα.

Τον Μάιο του 2014. Ειδικά για την περιοχή της Θήβας, πάντως, ήταν Μάιος του 2014 όταν οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για μια μικρή φυτεία υπνοφόρου μήκωνος (με 30 παπαρούνες) και τελικά την είχαν εντοπίσει σε αγροτική περιοχή, όχι όμως και τους παραγωγούς οπίου που είχαν προλάβει να εξαφανιστούν. Η μήκων η υπνοφόρος διαφέρει στην όψη από την κοινή κόκκινη παπαρούνα των αγρών (μήκων η ροιάς – Papaver rhoeas), ενώ οι καλλιεργητές βγάζουν όπιο από τον καρπό της και με σχετικές επεξεργασίες μπορούν να παρασκευάσουν ναρκωτικές ουσίες. Μόνο η Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας έχει διαχειριστεί 179 υποθέσεις ναρκωτικών (ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη) στο πρώτο τετράμηνο του 2018 συλλαμβάνοντας συνολικά 253 κατηγορούμενους. «Με σύνθημά μας «όχι στα ναρκωτικά, όχι στην περιθωριοποίηση, όχι στο θάνατο», η Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της οργανωμένης καλλιέργειας και διακίνησης των ναρκωτικών, η οποία αποτελεί μάστιγα κυρίως για τους νέους ανθρώπους» επεσήμανε χθες ο υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης.

Ετήσια έκθεση καμπανάκι από τον ΟΗΕ

Πριν από μόλις τρεις μήνες ο ΟΗΕ χτύπησε καμπανάκι για τα επίπεδα – ρεκόρ στην παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν που καλλιεργεί εκατομμύρια στρέμματα με οπιούχες παπαρούνες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC) η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν έφτασε σε επίπεδα – ρεκόρ το 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 87% σε σχέση με το 2016, καθώς αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες περιοχές. Μάλιστα το όπιο που παρασκευάζεται από τις παπαρούνες του Αφγανιστάν, η βασική πηγή ηρωίνης παγκοσμίως, εκτιμάται στους 9.000 κυβικούς τόνους.

«Αρα είναι πιθανή η επέκταση της δράσης των ανταρτών και η ενίσχυση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, ενώ την ίδια ώρα ηρωίνη καλύτερης ποιότητας και με χαμηλότερο κόστος θα φτάσει στις αγορές σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης» επισήμανε χαρακτηριστικά η UNODC. Την ίδια στιγμή, οι φυτείες φτάνουν τα 3.280.000 στρέμματα, παρουσιάζοντας αύξηση 65% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως στις νότιες και τις βορειοανατολικές επαρχίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Και όσον αφορά τα κέρδη από την πώληση οπίου, αυτά κατέγραψαν αύξηση τουλάχιστον 50% σε σχέση με το 2016, φτάνοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η UNODC.