Μερικές εμπορικές εμφανίσεις και μια χούφτα δημοσιεύσεις στα social media μπορεί να αποφέρουν στον Λιονέλ Μέσι έως 22,5 εκατ. ευρώ στο διάστημα των τριών χρόνων που θα προβάλει τουριστικά τη Σαουδική Αραβία.

Ο κορυφαίος αργεντινός ποδοσφαιριστής απέρριψε τη μυθική πρόταση της Αλ Χιλάλ για την οποία φημολογείται πως άγγιζε το 1,5 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία και να γεμίζει τους λογαριασμούς του με εκατομμύρια.

Η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε λεπτομέρειες του συμβολαίου που υπέγραψε ο Μέσι το 2021 για την προώθηση του τουρισμού του πλούσιου σε πετρέλαιο, κράτους της Αραβικής Χερσονήσου.

Ενας από τους βασικούς όρους του συμβολαίου αναφέρει πως ο Μέσι δεν πρέπει να εκστομίζει λέξεις που θα μπορούσαν να «αμαυρώσουν» τη Σαουδική Αραβία. Εναντι 1,8 εκατ. ευρώ ο Αργεντινός είναι υποχρεωμένος να κάνει ετησίως διακοπές διάρκειας τουλάχιστον πέντε ημερών με την οικογένειά του ή εναλλακτικά τριών ημερών για δύο περιόδους. Τα ταξιδιωτικά έξοδα και η διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία είναι πληρωμένα από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για τον ίδιο και επιπλέον 20 άτομα της οικογένειας και των φίλων του. Ο επτά φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας θα λαμβάνει επιπλέον 1,8 εκατ. ευρώ για να προωθεί τη Σαουδική Αραβία σε λογαριασμούς των social media δέκα φορές τον χρόνο. Το ίδιο ποσό θα λαμβάνει για τη συμμετοχή του στην ετήσια τουριστική καμπάνια της χώρας.

Επιστολή στους Σαουδάραβες

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως η απόφαση του Μέσι να απορρίψει την κολοσσιαία προσφορά της Αλ Χιλάλ δεν έχει επηρεάσει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία. Αποκαλύπτει επίσης την επιστολή που είχε στείλει ο Αργεντινός στην ηγεσία των Σαουδαράβων τον Φεβρουάριο του 2021 (λίγους μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του) με την οποία απολογείται γιατί δεν μπόρεσε να τιμήσει τη συμφωνία και να επισκεφτεί τη χώρα λόγω ενός αγώνα της Μπάρτσα με την Μπέτις Σεβίλλη. Όταν τελικά τον περασμένο μήνα επισκέφτηκε το Ριάντ με την οικογένειά του προκάλεσε την οργή της ηγεσίας της Παρί Σεν Ζερμέν η οποία αρχικώς του επέβαλε αποκλεισμό από τουλάχιστον δύο αγώνες που τελικά έγινε ένας μετά τη δημόσια συγνώμη του παίκτη.

Σύμφωνα με τα post στα social media, το τελευταίο μήνυμα του Μέσι με το οποίο προωθεί τον τουρισμό στη Σαουδική Αραβία δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου, ενώ το προηγούμενο ήταν στις 29 Απριλίου.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής Ράικο Γκαρσία Καμπρέρα που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θεωρεί πως το ποσό που λαμβάνει ο Μέσι είναι «μικρό»  σε σχέση με τα χρήματα που εισπράττουν ο Ρονάλντο και ο Μπενζεμά οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στη Σαουδική Αραβία.