Για το ναυάγιο στην Πύλο μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης, ο οποίος ενώ σημείωσε ότι το Λιμενικό κινήθηκε σύννομα και με επαγγελματισμό σε σχέση με το περιστατικό, επιβεβαίωσε ωστόσο εν μέρει τις μαρτυρίες των διασωθέντων προσφύγων οι οποίοι ανέφεραν ότι το σκάφος των αρχών πέταξε σχοινί στο αλιευτικό λίγο πριν σημειωθεί το ναυάγιο.

Ειδικότερα ο κ. Σιακαντάρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έδωσε μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από αυτή που υποστηρίζουν οι λιμενικές αρχές τόσο μέσω των ανακοινώσεών τους όσο και μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού, κ. Νίκου Αλεξίου, ο οποίος νωρίτερα σήμερα απέρριψε κατηγορηματικά ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε οποιουδήποτε είδους σχοινί και αντέτεινε μάλιστα στις μαρτυρίες των προσφύγων ότι το σχοινί στο οποίο αναφέρονται είναι αυτό που χρησιμοποίησαν εμπορικά πλοία προκειμένου να εφοδιάσουν το σκάφος με νερό.

Ειδικότερα ο κ. Σιακαντάρης ανέφερε σε σχετική ερώτηση για τα όσα λένε οι πρόσφυγες ότι: «Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό. Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και από το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν έλεγαν «No help…Go Italy» και συνέχισαν την πορεία τους».

«Όχι στον κρίσιμο χρόνο»

Σε ερώτηση για το πότε το Λιμενικό προέβη σε αυτή την ενέργεια και εάν όπως αναφέρουν οι πρόσφυγες αυτό έγινε λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος ο κ. Σιακαντάρης είπε ότι μεσολάβησαν δύο ώρες καθώς το σκάφος του Λιμενικού έφτασε στο σημείο στις 22:40 ενώ η βύθιση του σκάφους έγινε δύο ώρες αργότερα.

«Το σκάφος του λιμενικού έφτασε στις 22:40 στην περιοχή και η βύθιση έγινε στη 1:02, δύο ώρες αργότερα», είπε.

Η παραδοχή αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριξε λίγες ώρες πριν ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αλεξίου είπε: «Δεν έγινε ποτέ διαδικασία πρόσδεσης του σκάφους. Το μόνο που  προσιδιάζει σε αυτό που αναφέρουν μέσα ενημέρωσης (σσ Καθημερινή) σε σχέση με το σχοινί ήταν αυτό που πέταξε για τροφοεφόδια το εμπορικό πλοίο», χωρίς να αναφέρει ότι υπήρξε  σχοινί από την πλευρά του Λιμενικού.

Επίσης τέτοιου είδους αναφορά δεν έχει γίνει σε καμία από τις ανακοινώσεις του Λιμενικού μέχρι τώρα.

«Δεν συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο χρονικά»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια όταν έφτασε το σκάφος και συνέχισαν την πορεία τους. «Να θυμίσω ότι το Λιμενικό προσέγγισε δύο ώρες πριν το ναυάγιο. Μετά από την προσέγγιση του Λιμενικού και μετά την άφιξη του στην περιοχή, το σκάφος συνέχισε την πορεία του. Έμεινε από μηχανή, σταμάτησε η μηχανή του στις 2 παρά 20 και στις 2 βυθίστηκε. Επομένως δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

«Κάτι έγινε σε αυτό το πλοίο. Πολλά στοιχεία θα προκύψουν από τις ανακρίσεις των εννέα (σσ κατηγορούμενων ως διακινητών), αλλά και τις συνεντεύξεις και τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους ναυαγούς» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακόμα αναφέρθηκε και σε δεύτερο ναυάγιο που έλαβε χώρα την ίδια μέρα νότια της Κρήτης με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες όπου διασώθηκαν και οι 80 επιβαίνοντες, οι οποίοι όταν προσέγγισε το Λιμενικό ζήτησαν βοήθεια.

Σε ερώτηση για το εάν όλα έγιναν σωστά χωρίς κανένα λάθος σε σχέση με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, ο κ. Σιακαντάρης είπε ότι «με βάση τις αναφορές που έχουμε μέχρι στιγμής, με βάση το Διεθνές και Ελληνικό Δίκαιο, με βάση όλες τις μαρτυρίες που έχουμε και από τα παραπλέοντα πλοία, δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε ότι το Λιμενικό κινήθηκε σύννομα και έχουμε εμπιστοσύνη στις αναφορές και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων του Λιμενικού».

Διευκρίνισε ακόμα ότι τις εντολές στο Λιμενικό για το πώς θα κινηθεί δίνει το επιχειρησιακό κέντρο που δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης και όλα εξελίχθηκαν όπως προβλέπεται.