Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ως «διεφθαρμένο» το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης στις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη – εξέλιξη άνευ προηγουμένου για πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο 77χρονος Τραμπ αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες διότι αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, το 2021, πήρε μαζί του χιλιάδες έγγραφα, ορισμένα από τα οποία ήταν απόρρητα και αρνήθηκε να τα επιστρέψει, ενώ όφειλε να τα έχει παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ, που είχε υπηρετήσει στο αξίωμα επί προεδρίας Τραμπ, υπερασπίστηκε τις 37 κατηγορίες που απήγγειλε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι αν αποδειχθούν αληθείς οι ισχυρισμοί ότι ο πρώην πρόεδρος κράτησε εσκεμμένα εκατοντάδες άκρως απόρρητα έγγραφα, τότε «είναι τελειωμένος».

«Σοκαρίστηκα από το πόσο υψηλά διαβαθμισμένα ήταν αυτά τα έγγραφα και από τον αριθμό τους, και νομίζω ότι οι κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας ότι σκόπιμα κράτησε αυτά τα έγγραφα είναι απολύτως στέρεες», δήλωσε ο Μπαρ. «Αν έστω και τα μισά από αυτά είναι αλήθεια, τότε έχει τελειώσει».

Τα σχόλια του Μπαρ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς γίνονται σε μια εποχή που πολλοί άλλοι επιφανείς Ρεπουμπλικανοί διστάζουν να επικρίνουν τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος σήμερα θεωρείται ο επικρατέστερος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προκειμένου να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο το 2024.

Ο Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι αύριο, στην πρώτη του εμφάνιση για τις κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την εκούσια διατήρηση εξαιρετικά ευαίσθητων αρχείων εθνικής άμυνας βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, ψευδείς δηλώσεις, συνωμοσία και απόκρυψη. Εκείνος πάντως δήλωσε στο Politico ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του ακόμη και αν καταδικαστεί για την υπόθεση, λέγοντας: «Δεν θα φύγω ποτέ».

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ αποθήκευσε τα έγγραφα με ακατάστατο τρόπο στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, τοποθετημένα σε διάφορα μέρη όπως η αίθουσα χορού και μια τουαλέτα, αρνήθηκε να τα επιστρέψει στην κυβέρνηση και προσπάθησε να τα κρύψει από το FBI, ακόμη και από τον ίδιο του τον δικηγόρο, αφότου σώμα ενόρκων του απηύθυνε κλήτευση με την οποία του ζητούσε να παραδώσει όλα τα αρχεία που έφεραν διαβαθμισμένες ενδείξεις.

Η δίωξη εις βάρος του, η δεύτερη μέσα σε δύο μήνες, έπειτα από αυτή που του άσκησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο για λογιστική απάτη, σημαίνει πιθανόν πως οι προεδρικές εκλογές του 2024 δεν θα έχουν όμοιές τους στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου διώκει το φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τραμπ, που δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως είναι θύμα πολιτικής σκευωρίας, εμφανίστηκε χθες σε δύο εκδηλώσεις των Ρεπουμπλικανών, αρχικά στην Τζόρτζια και κατόπιν στη Βόρεια Καρολίνα, και καταφέρθηκε εναντίον όσων τον διώκουν. «Εχουμε να κάνουμε με έξαλλους τρελούς», δήλωσε.

«Αυτή η ανυπόστατη απαγγελία κατηγοριών εις βάρος μου από το υπουργείο Αδικίας της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ανάμεσα στις πιο φρικτές καταχρήσεις εξουσίας στην ιστορία της χώρας μας», είπε, επαναλαμβάνοντας πως η δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε πολιτικό «όπλο». «Για αυτό το κάνουν, αν δεν ήμουν υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία δεν θα γινόταν κυνήγι μαγισσών, δεν θα απαγγέλλονταν κατηγορίες», κατέληξε.