Για πρώτη φορά από τότε που διασώθηκαν ως εκ θαύματος από τη ζούγκλα της Κολομβίας μετά από 40 ημέρες, τα τέσσερα παιδιά ιθαγενών απεικονίζονται στο νοσοκομείο, σε κατάσταση ανάρρωσης, να παίζουν με λούτρινα ζωάκια και να ζωγραφίζουν με κραγιόνια.

Αποκλειστικές φωτογραφίες, που δημοσιεύει η DialyMail δείχνουν τα αδέρφια, τη Λέσλι, 13 ετών, τη Σολίνι, εννέα ετών, τον Τιέν Νόριελ, τεσσάρων ετών, και τη μικρή Κριστίν, ενός έτους, ασφαλή στα νοσοκομειακά τους κρεβάτια σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Μπογκοτά της Κολομβίας.

Η Lesly και η Soleiny Mucutuy έχουν κάνει συγκινητικές χρωματιστές ζωγραφιές του Wilson, του βελγικού ποιμενικού σκύλου διάσωσης που χάθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής για τη διάσωσή τους.

Τα αδέλφια δημιούργησαν τις ζωγραφιές με κραγιόνια ως συμβολή τους στο συνεχιζόμενο κυνήγι του χαμένου σκύλου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανεύρεσή τους μετά τη συντριβή του αεροσκάφους την 1η Μαΐου που σκότωσε τη μητέρα των παιδιών, τον πιλότο και τον αρχηγό των ιθαγενών – και τα άφησε εγκλωβισμένα για περισσότερο από ένα μήνα.

Οι ζωγραφιές αποκαλύφθηκαν όταν ο αρχηγός των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Helder Giraldo, επισκέφθηκε τα παιδιά στο νοσοκομείο.

Αφού τα πλησίασε, τα δύο μεγαλύτερα του παρουσίασαν τις ζωγραφιές και την παράκληση να τις δώσει στον οδηγό του Wilson.

Ο Narciso Mucutuy, παππούς των δύο μεγαλύτερων επιζώντων, δήλωσε: «Τους αναγκάζουν να κάνουν ζωγραφιές… κάτι που χρειάζονται για να εκφραστούν».

Γλίτωσαν από άγρια ζώα και επικίνδυνες ένοπλες ομάδες

Ο σκύλος διάσωσης Wilson θεωρήθηκε χαμένος λίγες ημέρες πριν βρεθούν τα αδέρφια, αφού το έσκασε από τους χειριστές του, μέχρι που οι ομάδες διάσωσης βρήκαν τα ίχνη του κοντά σε αυτά των παιδιών.

Ο πιστός σκύλος έμεινε με τα παιδιά για αρκετές ημέρες πριν χαθεί και πάλι και παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για την αποστολή αναζήτησης, η οποία είχε την κωδική ονομασία «Esperanza», την ισπανική λέξη για την ελπίδα, δεν έχει βρεθεί.

Ο Carlos Andres Villegas, οδηγός σκύλων της πολιτικής άμυνας, αποκάλυψε ότι ο Wilson εθεάθη για τελευταία φορά στις 8 Ιουνίου πριν εξαφανιστεί στην πυκνή ζούγκλα.

«Ο Γουίλσον μας έδωσε στοιχεία, μας κοίταξε και ήθελε να μας πει κάτι. Βγήκε έξω και πήγε πίσω στη ζούγκλα», δήλωσε ο Villegas.

«Ο άλλος οδηγός σκύλων άμυνας που με συνόδευε είδε τον Wilson περίπου 30 μέτρα μακριά, όπου προσπάθησε να παίξει μαζί του. Προσπάθησε να τον καλέσει, προσπάθησε να τον παρακινήσει να έρθει ώστε να τον πλησιάσει για να τον πιάσει. Αλλά εκείνος φοβήθηκε και γύρισε πίσω στη ζούγκλα και δεν τον ξαναείδε κανείς», συμπλήρωσε.

Τα αδέλφια, μέλη της αυτόχθονης ομάδας Huitoto, ήταν αφυδατωμένα, υποσιτισμένα και δαγκωμένα από έντομα, αλλά κατά τα άλλα είναι υγιή, δήλωσαν οι διασώστες.

Η γιαγιά τους, η φωνή της οποίας έπαιζε από αεροσκάφη πάνω από τη ζούγκλα κατά τη διάρκεια των ερευνών για να καθησυχάσει τους νέους ότι τους αναζητούσαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχασα ποτέ την ελπίδα, υποστήριζα πάντα την έρευνα. Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένη, ευχαριστώ τον πρόεδρο Πέτρο και τους «συμπατριώτες» μου που πέρασαν τόσες δυσκολίες».

Ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες απέτισε φόρο τιμής στο «ακλόνητο και ακούραστο» έργο των διαφόρων μονάδων του στρατού, καθώς και στους ιθαγενείς που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο παππούς των παιδιών δήλωσε στη Noticias Caracol ότι είναι πολύ ευγνώμων στον στρατό για τη βοήθεια που προσέφερε στην ανεύρεσή τους.

Η ιστορία επιβίωσης είναι ακόμη πιο θαυμαστή καθώς η ζούγκλα φιλοξενεί τζάγκουαρ, πούμα, φίδια και άλλα αρπακτικά, καθώς και ένοπλες ομάδες που διακινούν λαθραία ναρκωτικά και τρομοκρατούν τους τοπικούς πληθυσμούς.