Στη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον προχώρησαν οι αρχές στο πλαίσιο έρευνας για τα οικονομικά του SNP (Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα), όπως μεταδίδουν τα κορυφαία βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Στάρτζεον που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και ηγέτιδα του SNP τον περασμένο Απρίλιο είναι το τρίτο άτομο που συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Branchform.

Η έρευνα της Αστυνομίας της Σκωτίας διεξάγεται μετά από ισχυρισμούς ότι πάνω από 600.000 λίρες σε δωρεές για την εκστρατεία ανεξαρτησίας ξοδεύτηκαν καταχρηστικά από το κόμμα.

Η Στάρτζεον έχει συλληφθεί και απαντάει στις ερωτήσεις των ερευνητών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Ο σύζυγος της Στάρτζεον, Πίτερ Μιούρελ, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του SNP, συνελήφθη στο σπίτι τους στο Άντινγκτον στις 5 Απριλίου. Αφού απάντησε στις ερωτήσεις των ερευνητών για περίπου 12 ώρες αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του αποδοθούν κατηγορίες.

Η Αστυνομία έψαξε το σπίτι τους και τον πίσω κήπο του σπιτιού, όπως και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος μετά από ένταλμα. Μάλιστα, οι αρχές πήραν μαζί τους κουτιά με έγγραφα και υπολογιστές.

Ο Κόλιν Μπίτι, τότε ταμίας του κόμματος, συνελήφθη και ανακρίθηκε στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας στις 18 Απριλίου και επίσης αφέθηκε αργότερα ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.