Δεκάδες εικόνες με την Νέα Υόρκη να έχει σκεπαστεί από πυκνό καπνό και τους κατοίκους να φορούν μάσκα έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν πρόκειται για αμμοθύελλα, ούτε για φωτιά στην πόλη. Οι απόκοσμες εικόνες είναι αποτέλεσμα των πυρκαγιών στον ανατολικό Καναδά που καίνε από τις αρχές Μαΐου και επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και κατά συνέπεια την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Καναδάς έως τώρα έχει εκδηλώσει πάνω από 2.000 πυρκαγιές, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά σχετικά με τις φωτιές που έχουν καταγραφεί στη χώρα.

Οι πυρκαγιές έχουν ήδη κάψει 3,3 εκατομμύρια εκτάρια γης,  η οποία είναι μια έκταση περίπου ίση με μια ολόκληρη χώρα όπως το Βέλγιο.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους λόγους για τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχοπτώσεων στον Καναδά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις πυρκαγιές.

Πολλές από τις πυρκαγιές στον Καναδά είναι «εκτός ελέγχου» και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για ασφάλεια.

Νέα Υόρκη

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική έχουν λάβει συμβουλή να φορούν μάσκες N95 σε εξωτερικούς χώρους λόγω των κακών επιπέδων ποιότητας του αέρα που προκλήθηκαν από έντονες πυρκαγιές στον Καναδά.

Η Νέα Υόρκη  ξεκίνησε τη διανομή δωρεάν μασκών με τον Καναδά να προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκα εάν δεν μπορούν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο μάσκες θα διανεμηθούν συνολικά.

Η αιθαλομίχλη αναμένεται να εξαπλωθεί πέρα ​​από τη Νέα Υόρκη, σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Ακτής.

Οι άνθρωποι σε πολλές πόλεις στις ΗΠΑ ξύπνησαν την Πέμπτη με επικίνδυνες συνθήκες ποιότητας του αέρα, συμπεριλαμβανομένης της Φιλαδέλφειας και άλλων περιοχών της Πενσυλβάνια.

Μεγάλο μέρος του καπνού προέρχεται από το Κεμπέκ, όπου καίνε 150 φωτιές.

«Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση. Δεν είναι Covid», είπε σε συνέντευξη Τύπου η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Πρόσθεσε ότι τα λεωφορεία και τα τρένα της πόλης διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος αέρα υψηλής ποιότητας που τα καθιστούν ασφαλείς μορφές μετακίνησης.

«Μυρίζει σαν μπάρμπεκιου»

Μία 30χρονη τουρίστρια που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη από την Ταϊλάνδη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο καιρός έκανε τα μάτια της να φαγουρίζουν και να δακρύζουν.

«Μυρίζει σαν κάποιος να κάνει μπάρμπεκιου» είπε χαρακτηριστικά.

H πορτοκαλί ομίχλη σκέπασε τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης και κάλυπτε ορόσημα, συμπεριλαμβανομένου του Άγαλματος της Ελευθερίας.

Οι ζωολογικοί κήποι έχουν φέρει τα ζώα σε εσωτερικούς χώρους και οι βόλτες με άλογα έχουν ανασταλεί.

Οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην ασκούνται έξω και να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς ο αέρας εγκυμονεί άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Πώς επηρεάζει ο καπνός την υγεία;

Οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Ο Μάθιου Άνταμς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι οι άμεσες συνέπειες της εισπνοής καπνού από την πυρκαγιά περιλαμβάνουν δύσπνοια, αυξημένο σφυγμό, πόνο στο στήθος ή φλεγμονή στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.

«Αυτές τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, θα δούμε αυξημένο αριθμό επισκέψεων στο νοσοκομείο», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμς στο BBC. «Και οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νοσοκομείο έχουν συνήθως μια προϋπάρχουσα αναπνευστική νόσο» επισήμανε.

Επιπλέον ο καπνός των δασικών πυρκαγιών έχει επίσης συνδεθεί με σοβαρά, μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος ή η πνευμονική νόσος, σημείωσε ο καθηγητής.

Αυτό προκαλείται από μικρά σωματίδια που αιωρούνται στον καπνό, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας πιθανές μεταλλάξεις στο DNA και άλλα προβλήματα υγείας.