Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ένας υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και, μάλιστα, καθηγητής Ιατρικής, ο Σπύρος Πνευματικός, μιλώντας για την ανάγκη να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ, πρότεινε το λεγόμενο «triage», δηλαδή τη διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio).

Πέρα από την ευαισθησία που υπάρχει εν γένει για τους καρκινοπαθείς, ο κ. Πνευματικός θεώρησε καλό να τα πει αυτά, ενώ έχασαν τη ζωή τους συνάνθρωποί μας περιμένοντας ένα ασθενοφόρο. Και το πιο απίστευτο; Χαρακτήρισε την πρότασή του «ανθρώπινη»…

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υποψήφιος με τη ΝΔ στην Εύβοια, καθηγητής Ιατρικής, Σπύρος Πνευματικός, είπε ότι «ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων» και στη συνέχεια παρουσίασε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου γίνεται, όπως είπε, cost benefit ratio.

Το θέμα είναι, όμως, ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να αφήσει στην τύχη του ακόμη κι έναν ετοιμοθάνατο, όταν ο ίδιος παλεύει για να ζήσει, εκτός κι αν είναι δική του απόφαση να εγκαταλείψει τον αγώνα του.

Ολόκληρη η δήλωση Πνευματικού

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε ότι ‘δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας’.

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κλπ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Ηλιόπουλος: «Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του Σπύρου Πνευματικού προκάλεσε αντιδράσεις, τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλούν για την ανάγκη αναμόρφωσης του ΕΣΥ.

Ο πρώτος που εξέφρασε την αντίδρασή του στη δήλωση Πνευματικού ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε:

«Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστους και στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα».