Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» γιορτάζει φέτος 5 χρόνια από τη γέννησή του. Αποτελεί ένα αληθινό δίκτυο δρώμενων σε διαφορετικές πόλεις και κοινωνίες με πυρήνα τους Δελφούς.

Διαρκεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου και περιλαμβάνει μουσικές κυρίως εκδηλώσεις σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις: Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Αγία Ευθυμία, Ερατεινή, Λιδωρίκι και Αρτοτίνα.

Ποιοι συμμετέχουν φέτος

Το φετινό πρόγραμμα,  υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μαραμή περιλαμβάνει μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και της τραγουδοποιίας, όπως Μάριος Φραγκούλης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης και Θοδωρής Κοτονιάς ενώ φιλοξενεί και νέους ταλαντούχους ερμηνευτές που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους όπως Θοδωρής Βουτσικάκης, Χριστιάννα Γαλιάτσου, Μέλα Γεροφώτη, Ελένη Δημοπούλου, Kalioppe, Βίκυ Καρατζόγλου, Νίκος Κύρτσος, Σαββέρια Μαργιολά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Βύρων Τσουράπης και Gadjo Dilo.

Το Λάλον Ύδωρ στηρίζει τη νεότητα

Έτσι και φέτος φιλοξενεί τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση κι ενορχηστρώσεις του Θοδωρή Παπαδημητρίου.

Τιμώντας τον σπουδαίο κι αιρετικό συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, θα παρουσιαστεί το έργο του “Το Θείο Τραγί”, στη γενέτειρά του την Αγία Ευθυμία Φωκίδας, με μία ευφάνταστη θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Γκραν Γκινιόλ από τη Θεσσαλονίκη.

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Επίσης θα υπάρξουν δύο αφιερωματικές συναυλίες σε συνθέτες: στο έργο του μεγάλου τραγουδοποιού Μάνου Λοΐζου, αλλά και στα μουσικοθεατρικά και κύκλους τραγουδιών του Δημήτρη Μαραμή.

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φιλοδοξεί να είναι πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, τόπου που υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας.

Δήμαρχος Δήμου Δελφών – Παναγιώτης Ταγκαλής

«Το 5ο Φεστιβάλ Δελφών αποτελεί πλέον θεσμό με εξελισσόμενη δυναμική στα πολιτιστικά δρώμε-να της Στερεάς Ελλάδας. Στόχος μας για το 2023, σε συνέχεια των προηγούμενων ετών, είναι να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Η στήριξή μας, άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, είναι σταθερή και πολύπλευρη. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπόλοιπους εταίρους του Δικτύου Δελ-φών, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Δωρίδος, πολύτιμους συνοδοιπόρους στη διεξα-γωγή του Φεστιβάλ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών για την άριστη συνεργασία, καθώς και όλους όσους συμβάλουν στη διοργάνωσή του!»