Την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσε ο θάνατος της 19χρονης εγκύου χθες το μεσημέρι, στη Νέα Μάκρη με τους συγγενείς της να αποδίδουν την τραγική της κατάληξη σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου.

Για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης διατάχθηκε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα και τον εντοπισμό των υπευθύνων για τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού και την μη έγκαιρη διακομιδή της 19χρονης στο νοσοκομείο.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου.

ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

Νωρίτερα είχε διαταχθεί ΕΔΕ για τη διαχείριση του περιστατικού από την πλευρά του ΕΚΑΒ η οποία έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και το πόρισμά της αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες. Παράλληλα, έχει διαταχθεί ΕΔΕ, για να διερευνηθεί, αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, που μεταφέρθηκε η άτυχη 19χρονη, αν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται πως η γυναίκα είχε ήδη καταλήξει όταν την ανέλαβαν οι γιατροί.

Το υπουργείο Υγείας διερευνά επίσης τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών και αναφέρει ότι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας καταγγέλλουν ότι περίμεναν για περίπου πέντε ώρες το ασθενοφόρο, ενώ πληροφορίες από το ΕΚΑΒ κάνουν λόγο επίσης για καθυστέρηση αλλά δύο ωρών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ που επικαλείται πηγές του ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση έγινε στις 11:00 πμ, και η περιγραφή των συμπτωμάτων δεν παρέπεμπε σε επείγον περιστατικό, καθώς καταγράφηκε ως «καταβολή δυνάμεων» από το τηλεφωνικό κέντρο και έτσι δεν θεωρήθηκε περιστατικό άμεσης εξυπηρέτησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, έγινε και δεύτερη κλήση μία ώρα και 35 λεπτά αργότερα καθώς δεν είχε φτάσει ασθενοφόρο. «Κάντε γρήγορα η κοπέλα γεννάει» φαίνεται πως ήταν το μήνυμα των συγγενών της στο ΕΚΑΒ.

Τότε έφυγε κινητική Μονάδα του ΕΚΑΒ με γιατρό, από την Αρτέμιδα και έφτασε στο σημείο περίπου 20 λεπτά αργότερα. Δηλαδή σύμφωνα με την εκδοχή που δίνουν πηγές του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο καθυστέρησε επίσης -2 ώρες – από τη στιγμή του πρώτου τηλεφωνήματος.

Όταν έφτασαν οι διασώστες και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η 19χρονη έγκυος εννέα μηνών, ήταν χωρίς τις αισθήσεις της. Ξεκίνησε η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ), χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, επί 25 λεπτά, οπότε η 19χρονη διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. Η νεαρή έγκυος ήταν χωρίς καρδιακό παλμό, αλλά οι γιατροί επί άλλα 45 λεπτά έδωσαν μάχη να την κρατήσουν στη ζωή, με καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Όμως, για τη 19χρονη και το 9 μηνών έμβρυο η μάχη είχε χαθεί. Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της τραγικής αυτής εξέλιξης.

Ελλείψεις σε προσωπικό

Για την Αττική, οι ανάγκες για έγκαιρη διακομιδή των περιστατικών από το ΕΚΑΒ επιβάλλουν την πρόσληψη τουλάχιστον 150 διασωστών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς λειτουργούν τα μισά από τα προβλεπόμενα ασθενοφόρα.

«Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25 έως 28 ασθενοφόρα τη νύχτα, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων», αναφέρει και προσθέτει ότι «χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά».

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την 19χρονη έγκυο ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι δεν αποτελούν έκπληξη οι πολύωρες καθυστερήσεις.

«Πολλές φορές, όμως, ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον – υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάστασή του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσής αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη», τονίζει για να επισημάνει:

«Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα, διότι το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες».