Στις φωνές από τον εκκλησιαστικό χώρο, που καταγγέλλουν οργανωμένη προπαγάνδα Αγιορειτών μοναχών υπέρ του κόμματος «Νίκη», προστέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν διάφοροι αμφίβολης πνευματικότητας, οι οποίοι κατευθύνουν πιστούς να ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα.

«Υπάρχουν κάποιοι μοναχοί που κατευθύνουν. Έρχονται σε εμάς προσκυνητές και μας λένε, ‘‘μας είπε ο τάδε ή μπήκε ο τάδε, που πήγαινε στον τάδε μοναχό να πάει να πάρει την ευχή του, και μας έλεγε να ψηφίσετε τη Νίκη’», είπε ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο πώς οι συγκεκριμένοι μοναχοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την επιρροή που ασκεί η Ρωσία και οι αμφιλεγόμενες «προφητείες» περί «ξανθού γένους» σε τμήμα του ποιμνίου.

«Όλο αυτό το σύστημα έχει σαν αποκούμπι όντως τον ρωσικό παράγοντα. Ζουν αυτό το μύθευμα του ξανθού γένους», σχολίασε, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει χρηματοδότηση αυτών των μονών από τη Μόσχα, απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει στοιχεία.

Ξεκαθάρισε πάντως, σε όλους τους τόνους, πως κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει το Άγιο Όρος ή γενικώς την Εκκλησία και το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου με την πολιτική, προσθέτοντας ότι «το Άγιον Όρος δεν χρωματίζεται, γιατί είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλο τον κόσμο».

Ερωτηθείς γενικότερα εάν υπάρχουν στο Άγιο Όρος μοναχοί που εκμεταλλεύονται το δέος που ασκεί η ιεροσύνη στους απλούς πιστούς, απάντησε: «Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι το χρησιμοποιούν. Όπως για παράδειγμα οι καταληψίες της Μονής μας (σ.σ. οι ζηλωτές της Εσφιγμένου). Οι συγκεκριμένοι, επιπλέον, ταυτίζονται πολιτικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο», προσέθεσε.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι ο πνευματικός έχει το δικαίωμα να επέμβει στην ψυχή του ανθρώπου πνευματικά, για να του δώσει όμως θάρρος. κουράγιο και δύναμη, «δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να επέμβει, καταχρώμενος την εξουσία και την πνευματική επιρροή που ασκεί, ώστε να τον κατευθύνει πολιτικά – αυτό είναι ανήθικο», τόνισε.

Θεωρίες συνωμοσίας

Στην ερώτηση αν υπάρχουν επαφές ή συναντήσεις μεταξύ στελεχών του κόμματος «Νίκη» και κάποιων μοναστηριών του Αγίου Όρους, ο κ. Βαρθολομαίος δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

Δήλωσε όμως ότι ο κόσμος που συρρέει σε αυτούς τους Αγιορείτες είναι κατά κανόνα άνθρωποι που τάχθηκαν κατά των εμβολίων, ακροβατώντας ανάμεσα στη μεταφυσική και σε θεωρίες συνωμοσίας και αργότερα υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν αυτές τις νοοτροπίες», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η «Νίκη» διαποτίζεται από όλες αυτές τις θεωρίες .

«Είναι στην ιδεολογία τους, έχοντας ως προμετωπίδα την πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Εναντίον των μεταναστών, εναντίον της Συνόδου του Κολυμπαρίου, εναντίον του Πατριαρχείου, εναντίον των εμβολίων. Είναι η ίδια η ιδεολογία σε όλους αυτούς, οι οποίοι αναζητούν να εκμαιεύσουν κάποιους ανθρώπους και να τους πάρουν με το μέρος τους, χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου», εξήγησε.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρη Νατσιού, ότι έχει την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους, ο κ. Βαρθολομαίος σχολίασε πως «αυτό είναι ένα τρικ που το χρησιμοποιούν πολλοί» και πρόσθεσε πως «και η Χρυσή Αυγή στο παρελθόν έλεγε ‘έχω την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους’ και μάλιστα χρησιμοποιούσε τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου, ώστε τα αφηγήματά τους να τυγχάνουν αυτής της ‘ευλογίας’, ότι αυτό που κάνω είναι ευλογημένο».