Την επέτειο της επίσημης ίδρυσής του, πριν από 1.541 χρόνια, γιόρταζε χθες το Κίεβο.

Αυτή τη μέρα, ή μάλλον τη νύχτα που προηγήθηκε, διάλεξε η Μόσχα προκειμένου να εξαπολύσει τη μεγαλύτερη – σύμφωνα με τους ουκρανούς αξιωματούχους – επίθεση με drones κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας από την έναρξη της εισβολής.

Οπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Αρχές, από τα μεσάνυχτα και για περισσότερες από πέντε ώρες εξαπολύθηκαν σε κύματα από τις περιοχές του Μπριάνσκ και του Κρασνοντάρ στη Ρωσία συνολικά 52 ιρανικής κατασκευής drones – καμικάζι, τα 40 με στόχο το Κίεβο, η ουκρανική αεράμυνα ωστόσο κατάφερε να τα καταρρίψει όλα πλην δύο.

Ηταν η 14η αεροπορική επίθεση της Ρωσίας κατά του Κιέβου από τις αρχές του μήνα, η πρώτη που προκάλεσε θύματα: δύο νεκρούς, ο ένας από συντρίμμια που έπεσαν σε επταώροφο κτίριο και ο δεύτερος από πυρκαγιά που ξέσπασε σε περιοχή με αποθήκες, καθώς και τρεις τραυματίες.

Νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή 50ετών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν κατέθεσε κατόπιν αυτών ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, κι ενώ δηλώσεις που έκαναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως η ώρα της πολυσυζητημένης, μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης πλησιάζει, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε νέες απειλές προς τη Δύση ότι «παίζει με τη φωτιά».

«Εχουμε τεράστιους πόρους»

«Παίζουν με τη φωτιά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ως «απαράδεκτη κλιμάκωση» το πρόσφατο πράσινο φως των ΗΠΑ για μελλοντικές παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο – να σημειωθεί πως ούτε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης ούτε ο αριθμός των F-16 δεν έχουν προς το παρόν αποσαφηνιστεί και σε κάθε περίπτωση οι ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για αρκετούς μήνες προκειμένου να μάθουν πώς να τα χειρίζονται.

Προειδοποίηση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία λόγω των ενεργειών των χωρών του ΝΑΤΟ, και «ιδιαίτερα» της Βρετανίας, είχε απευθύνει λίγο νωρίτερα και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία Αντρέι Κέλιν. Η Ρωσία έχει «τεράστιους πόρους», σημείωσε, και παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται ήδη εδώ και 15 μήνες δεν έχει ακόμη αρχίσει να «δρα πολύ σοβαρά».

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν

Μη σοβαρή στάση επέρριψε πράγματι στη Μόσχα, σε διαφορετικό τόνο ωστόσο, και ένα «δικό της» παιδί, ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν.

Διαβόητος πια για τη χυδαία γλώσσα που χρησιμοποιεί προκειμένου να προσβάλει το ρωσικό στρατιωτικό κατεστημένο, μεταξύ άλλων και τον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο Πριγκόζιν δήλωσε πεπεισμένος πως ανώτεροι αξιωματούχοι στο Κρεμλίνο απαγόρευσαν τις αναφορές στον ίδιο στα κρατικά Μέσα, προειδοποιώντας πως μια τέτοια προσέγγιση θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Η Wagner διακήρυξε την περασμένη εβδομάδα πως έθεσε το Μπαχμούτ, τόπο της μεγαλύτερης και φονικότερης μάχης του πολέμου στην Ουκρανία, υπό τον πλήρη έλεγχό της, ξεκινώντας στη συνέχεια να παραδίδει τις θέσεις της σε μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού.

Το Κρεμλίνο χρειάστηκε ωστόσο 10 ώρες, από τη στιγμή που ο Πριγκόζιν κήρυξε τη νίκη, προκειμένου να δημοσιοποιήσει μία ανακοίνωση 36 λέξεων όπου ευχαριστούσε τη Wagner και μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την «απελευθέρωση» του Αρτιομόφσκ, όπως είναι η σοβιετική ονομασία του Μπαχμούτ, χωρίς όμως να κατονομάζει τον Πριγκόζιν.

Η δε ρωσική κρατική τηλεόραση αγνόησε την πτώση του Μπαχμούτ για 20 ώρες και ουδέποτε μετέδωσε την επινίκια ομιλία του ιδρυτή της Wagner. «Η Wagner δεν είναι κανένα γλιστερό σαπούνι που μπορούν οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου να παραχώσουν. Είναι ένα στιλέτο που δεν μπορεί να κρυφτεί», διακήρυξε ο Πριγκόζιν. «Μακροπρόθεσμα, σε δύο ή τρεις μήνες, θα δεχθούν ένα χαστούκι από τον λαό που προσπάθησαν να κλείσουν όλων τα στόματα και τα αφτιά», πρόσθεσε.

Νέες φήμες για Λουκασένκο

Στο μεταξύ, νέες φήμες κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο αναφορικά με την υγεία του λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τον Βαλέρι Τσέπκαλο, έναν ηγέτη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, έπειτα από μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – ο Λουκασένκο συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη στη Μόσχα στο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, από εκεί μάλιστα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η μεταφορά ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες -, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κλινική της Μόσχας, όπου του έγινε αιμοκάθαρση, και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

Η λευκορωσική ομάδα παρακολούθησης Gayun, ωστόσο, ανακοίνωσε χθες πως η αυτοκινητοπομπή του Λουκασένκο εθεάθη το Σάββατο στο Μινσκ. Φήμες ότι είναι σοβαρά άρρωστος κυκλοφορούν από τις 9 Μαΐου, όταν εμφανίστηκε σε στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, για την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, δείχνοντας κουρασμένος και λίγο ασταθής. Σε δημόσια εμφάνιση που έκανε ο ίδιος την περασμένη Τρίτη, πάντως, τις διέψευσε διαβεβαιώνοντας πως «δεν πρόκειται να πεθάνει».