Σε νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από τις 20 λίρες ανά δολάριο, υποχωρεί σήμερα Δευτέρα το τουρκικό νόμισμα, στον απόηχο της επανεκλογής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, η λίρα υποχώρησε στα 20,077 ανά δολάριο, σπάζοντας το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ που άγγιξε την Παρασκευή.

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 7% από την αρχή του έτους και έχασε περισσότερο από το 90% της αξίας της την περασμένη δεκαετία, μαστιζόμενη από την αστάθεια της οικονομίας, τον υψηλό πληθωρισμό και την κρίση του ίδιου του νομίσματος.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι απλώς βιώσιμη», υπογραμμίζει ο Τιμ Ας της BlueBay Asset Management. «Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η πίεση στη λίρα είναι έντονη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Morgan Stanley, η οποία σε σημείωμά της μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, αναφέρει ότι το τουρκικό νόμισμα μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά και να αποδυναμωθεί κοντά στις 28 λίρες έως το τέλος του έτους, αν ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά. Από τη μεριά της, η Wells Fargo αναμένει ότι η ισοτιμία θα αγγίξει το 23 έως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

Ο Ερντογάν επικράτησε παρά τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής, με τους επικριτές να κατηγορούν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές τις οποίες η αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να ανατρέψει.

«Η νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χασνάιν Μαλίκ Malik, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να έρχεται. Μόνο οι πιο αισιόδοξοι θα ελπίζουν ότι ο Ερντογάν νιώθει τώρα αρκετά ασφαλής πολιτικά ώστε να επιστρέψει στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική».

Το χρηματιστήριο

Στον αντίποδα οι μετοχές κινούνται ανοδικά, με τον δείκτη αναφοράς BIST-100 να ενισχύεται σχεδόν κατά 5% και τον τραπεζικό δείκτη να αυξάνεται κατά 4%. Το μερίδιο των ξένων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τουρκικές μετοχές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και η αγορά κατευθύνεται κυρίως από τοπικούς επενδυτές.

Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο να συγκρατηθούν τα κέρδη εν μέσω ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων.

«Περίμενα ένα βραχύβιο ράλι μόλις τελείωσε η αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές», δήλωσε ο επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος Tunc Satiroglu, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η bear market θα ξαναρχίσει τις επόμενες ημέρες. Τη Δευτέρα, τα διεθνή ομόλογα της Τουρκίας παρέμειναν σταθερά ενώ τα CDS κυμαίνονταν στο επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής.

Πηγή: ΟΤ