Η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία δεν ήταν εύκολη αποστολή για την Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και ένθερμη υπέρμαχο του φεμινισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το περιοδικό «Der Spiegel» παρομοίασε το ταξίδι με την επίσκεψη ενός «βαμπίρ σε ένα μαγαζί με σκόρδα».

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο του 2021, η πρώην επικεφαλής των Πρασίνων προσπάθησε να επιδείξει πραγματισμό χωρίς, ταυτόχρονα, να ξεχνά τις αρχές της. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σαουδάραβα ομόλογό της την περασμένη εβδομάδα, η Μπέρμποκ εξήρε τις προσπάθειες της χώρας να βρει λύσεις στις κρίσεις στην Υεμένη και στο Σουδάν και χαιρέτισε τις «απίστευτες δυνατότητές» της για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά παράλληλα προειδοποίησε ότι «δεν είναι μυστικό πως πολλά πράγματα εξακολουθούν να μας χωρίζουν» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και παρέδωσε στον υπουργό ένα αντίγραφο του 80σέλιδου εγχειριδίου της για τη φεμινιστική εξωτερική πολιτική.

Συμβιβασμοί

Η Μπέρμποκ επιμένει ότι ήταν πάντα ρεαλίστρια – εργάστηκε για να βρει συμβιβασμούς με τα συνδικάτα των εργαζομένων στον λιθάνθρακα στην εκλογική της περιφέρεια του Βρανδεμβούργου, όταν η κυβέρνηση έθετε στόχους για τη σταδιακή κατάργηση του ορυκτού καυσίμου. «Οι συντηρητικοί προσπαθούν να πουν ότι οι Πράσινοι είναι πάντα μόνο ιδεολόγοι», δήλωσε στους «Financial Times» κατά την πτήση της επιστροφής της στο Βερολίνο. «Εχουμε πράγματι αξίες. Και μετά υπάρχει ο κόσμος όπως είναι. Οπότε πρέπει να βρίσκουμε λύσεις και να κάνουμε συμβιβασμούς».

Ηταν δύο δύσκολα χρόνια για τη 42χρονη Μπέρμποκ, της οποίας το πολιτικό μέλλον είχαν ξεγράψει πολλοί έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2021. Ως η πρώτη υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, αντιμετώπισε κατηγορίες για λογοκλοπή και εξωραϊσμό του βιογραφικού της, που έστειλαν το κόμμα από την κορυφή των δημοσκοπήσεων, τέσσερις μήνες πριν από την ψηφοφορία, στην τρίτη θέση την ημέρα των εκλογών.

Στροφή 180 μοιρών

Αν και ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία των Πρασίνων και τους επέτρεψε να συμμετάσχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε τριμερή συνασπισμό, όταν ανέλαβε η Μπέρμποκ το αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών η φήμη της είχε αμαυρωθεί. Κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση, καθώς έγινε μία από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς της Γερμανίας μετά την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία πέρυσι. Στην αντιπολίτευση, ως επικεφαλής των Πρασίνων, η Μπέρμποκ είχε ταχθεί σθεναρά κατά της αποστολής όπλων σε εμπόλεμες ζώνες. Αλλά μετά τη ρωσική επίθεση έκανε στροφή 180 μοιρών, υποστηρίζοντας ότι «η τρομερή φρίκη που βλέπουμε καθημερινά» δικαιολογεί την απόφαση.

Η συνεχιζόμενη σθεναρή στάση της έχει κερδίσει τον θαυμασμό ακόμη και των πολιτικών της αντιπάλων. Βέβαια, αναπόφευκτα δημιουργούνται αντιθέσεις με τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ο οποίος υποσχέθηκε μια «μεγάλη αλλαγή» στην προσέγγιση της Γερμανίας για την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά πέρασε τους πρώτους 12 μήνες της σύγκρουσης απογοητεύοντας τους συμμάχους με το να αμφιταλαντεύεται για την αποστολή αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων.

Η κόντρα με τον Σολτς

Η Μπέρμποκ, γνωστή για την ευθύτητά της, έχει κάνει κατά καιρούς ελάχιστα για να κρύψει τις διαφορές της με τον καγκελάριο. Αφότου ο Σολτς συμφώνησε τον Ιανουάριο να προμηθεύσει το Κίεβο με γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων, αστειεύτηκε σε μια εμφάνιση στο καρναβάλι ότι σκέφτηκε να ντυθεί με animal print, αλλά στη συνέχεια ανησύχησε ότι «η καγκελαρία δεν θα μου έδινε άδεια ταξιδιού για εβδομάδες».

Οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι η ειλικρίνειά της για την Ουκρανία έχει διαμορφώσει τόσο τη θέση της κυβέρνησης όσο και τη δημόσια συζήτηση σε μια χώρα που – επιβαρυμένη από την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – εξακολουθεί να τρέφει βαθιές επιφυλάξεις σχετικά με το να εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Η σχέση της Μπέρμποκ με τον Σολτς έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Αλλά έχει προκαλέσει βαθιά ενόχληση σε πολλά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, τα οποία μιλούν για κάποιες γκάφες της. Τον Ιανουάριο δήλωσε ότι τα έθνη της Δύσης «διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι μεταξύ τους», διαψεύδοντας τις προσεκτικές προσπάθειες της Δύσης να μην παρουσιάσει το ΝΑΤΟ ως εμπόλεμη πλευρά.

Η Μπέρμποκ εξοργίζει επίσης ορισμένους ξένους ομολόγους της. Οταν πήγε στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα και εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την πίεση που ασκείται στην κοινωνία των πολιτών, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ δήλωσε στον Τύπο: «Αυτό που δεν χρειάζεται η Κίνα είναι ένας δάσκαλος από τη Δύση».

Η μητέρα δύο παιδιών, της οποίας ο σύζυγος εγκατέλειψε τη δουλειά του για να φροντίζει τις κόρες τους που βρίσκονται στο σχολείο, προκάλεσε φέτος αναστάτωση δημοσιεύοντας το μανιφέστο της για τη φεμινιστική εξωτερική πολιτική. Απολαμβάνει επίσης να προκαλεί ισχυρούς άνδρες. Οταν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να την πείσει να πιει μαζί του βότκα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, εκείνη γελοιοποίησε την ιδέα ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να αποτελέσει δοκιμασία σκληρότητας για κάποια που είχε γεννήσει δύο παιδιά.