Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας Βαντίμ Σκιμπίτσκι, είπε πως το Κίεβο ήθελε να σκοτώσει τον Πούτιν «επειδή εκείνος συντονίζει και αποφασίζει τι θα συμβεί» στον πόλεμο.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ρώσος ηγέτης γνωρίζει ότι είναι στην κορυφή αυτής της «λίστας θανάτου».

«Στο τέλος, όλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» φέρεται να είπε ο Σκιμπίτσκι. «Ο Πούτιν διαπιστώνει ότι πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά του αλλά φοβάται επίσης ότι θα τον σκοτώσουν οι δικοί του άνθρωποι», πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με την Die Welt.

Ο Σκιμπίτσκι κατονόμασε και άλλους Ρώσους που είναι στόχοι: τον ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ και τον στρατιωτικό διοικητή Σεργκέι Σουροβίκιν – τον αποκαλούμενο «στρατηγό Αρμαγεδδών» από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Φέρεται να είπε ότι ο Πούτιν ήταν δύσκολος στόχος επειδή «κρυβόταν» για μεγάλο διάστημα αλλά τώρα αρχίζει να κάνει πιο συχνά δημόσιες εμφανίσεις.

Η απάντηση Πεσκόφ

Όταν ρωτήθηκε αν έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας του προέδρου, μετά τη συνέντευξη του Σκιμπίτσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Πιστέψτε με, οι υπηρεσίες ασφαλείας ξέρουν τη δουλειά τους και ξέρουν τι κάνουν».

Ο Πεσκόφ σχολίασε ότι η συνέντευξη του Σκιμπίτσκι επιβεβαιώνει πως η Ρωσία είχε το δικαίωμα να εξαπολύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως την αποκαλεί η Μόσχα) στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες.

«Το τρομοκρατικό καθεστώς μιλά για τις τρομοκρατικές φιλοδοξίες του. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη, κάτι παραπάνω από απαραίτητη και πρέπει να ολοκληρωθεί με την επίτευξη των στόχων της», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ρωσική προεδρία υποστήριξε ότι μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν, κάτι που το Κίεβο διέψευσε.

Σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times γράφει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως η επίθεση αυτή ενορχηστρώθηκε από Ουκρανούς κατασκόπους ή την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας.