Με στόχο την πρόληψη συγκρούσεων με άγρια ζώα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δοκιμάζει θερμικές κάμερες συνδεδεμένες με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα ανιχνεύει τις αρκούδες και τα αγριογούρουνα όταν διασχίζουν το δρόμο.

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίζεται το ζώο «θα ενεργοποιούνται τα συστήματα προειδοποίησης και μέσω της σήμανσης θα ενημερώνονται οι οδηγοί που κινούνται στον συγκεκριμένο οδικό άξονα ώστε να ελαττώσουν ταχύτητα» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Ηλίας Τσιότσιας σε ημερίδα για την οδική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην πόλη.

Μετά την πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Κοζάνη, αντίστοιχες κάμερες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας.

Ακόμα, η Περιφέρεια παρουσίασε στην ημερίδα εφαρμογή που επιτρέπει στους οδηγούς να ανεβάζουν φωτογραφίες των δρόμων και να ενημερώνουν έτσι τις αρμόδιες υπηρεσίες για τυχόν προβλήματα.

«Πριν από 13 χρόνια τα θανατηφόρα ατυχήματα στην Κοζάνη ήταν 16 το χρόνο και σήμερα έχουν μειωθεί στα 2» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σπύρος Διόγκαρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ