Αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της, και ταυτόχρονα δεν αυξηθεί ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών μπορεί να δώσει ισχυρή πλειοψηφία στη ΝΔ.

Αυτό εκτιμά η DBRS, σε ειδικό σημείωμά της για τις ελληνικές εκλογές, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Οι αναλυτές της DBRS γράφουν πως μια νίκη της ΝΔ θα ισοδυναμούσε με εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, αυξάνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και επηρεάζουν την επενδυτική αξιολόγηση της χώρας.

Οι καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης συμβάλλουν στην πιθανή βελτιωμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS Morningstar για την Ελληνική Δημοκρατία σε BB (υψηλό) με σταθερή τάση, σημειώνουν.

Ταυτόχρονα, προειδοποιούν και για τους καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με το χρέος και τα κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, η DBRS αναφέρει ότι η ΝΔ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κέρδισε 146 από τις 300 έδρες στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, πέντε έδρες λιγότερο από την απόλυτη πλειοψηφία.

Η ΝΔ θα επιδιώξει πλέον δεύτερες εκλογές που θα προβλέπουν πρόσθετο μπόνους στο πρώτο κόμμά, κάτι που θα μπορούσε να της επιτρέψει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, γράφουν οι αναλυτές αναφερόμενοι στην ενισχυμένη αναλογική.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι ηγέτες του δεύτερου και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος αναφέρουν, προσθέτοντας ότι η 25η Ιουνίου 2023 φαίνεται η πιο πιθανή ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές.

Το εκλογικό σύστημα

Η DBRS αναφέρεται και στο εκλογικό σύστημα, σημειώνοντας πως διεξήχθησαν με νέο σύστημα απλής αναλογικής. Παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος ψηφίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν τέθηκε σε ισχύ στις εκλογές του 2019.

Τον Ιανουάριο του 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε έναν νέο εκλογικό νόμο που επαναφέρει ένα ενισχυμένο σύστημα εκπροσώπησης που επαναφέρει ένα είδος μπόνους, αναφέρεται, εξηγώντας πως, δεδομένου ότι ψηφίστηκε από μικρότερο αριθμό βουλευτών από τον απαραίτητο για να ισχύσει άμεσα η αλλαγή, η ενισχυμένη αναλογική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο τώρα.

Μοιάζει με το ενισχυμένο σύστημα αναπαράστασης που ίσχυε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αν και υπολογίζεται με βάση διαφορετικό τύπο. Εξασφαλίζει έως και 50 θέσεις μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Οικονομία

Η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, επισημαίνεται.

Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας 2023, η δημοσιονομική θέση θα βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 163% του ΑΕΠ.

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία, ωστόσο, οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να σχετίζονται με την προίκα που έλαβε όπως ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ζώνης του ευρώ».

Πηγή: OT.GR