Σεισμός 4,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 7.36 το πρωί της Κυριακής στην Κρήτη. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, είναι 6 χιλιόμετρα νότιο – νοτιοανατολικά του Τυμπακίου Ηρακλείου.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 19,6 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε ένας ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στο νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου και ειδικά νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες του Ηρακλείου. Από τότε παρατηρείται μία συνεχής σεισμική ακολουθία με δεκάδες μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να υπολογίζεται στα 4,3 Ρίχτερ.

Λέκκας για τη σεισμική ακολουθία στην Κρήτη: Είμαστε σε διαδικασία εκτόνωσης

Ωστόσο, ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Eυθύμης Λέκκας εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός,  χθες, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κρήτη.

Ειδικότερα, ο καθηγητής επισήμανε ότι έχουμε εκτόνωση του φαινομένου μετά τα 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης στις Μοίρες Ηρακλείου.

«Από το 5,1 (Ρίχτερ) έχουν εκδηλωθεί γύρω στις 15 δονήσεις με μέγεθος από 3 μέχρι 4,5. Ο τελευταίος 4,5 ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες. Θεωρώ ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης και αυτό βεβαίως τόνισε και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Διακινδύνευσης του Οργανισμού, η οποία ουσιαστικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με περιορισμένου εύρους σεισμική δραστηριότητα σε περιοχές που δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς όπως αυτή των Μοιρών ή του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στο Ξυλόκαστρο».

Ο καθηγητής Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος ανησυχίας. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μεγέθη τα οποία θα ξεπεράσουν το 5,1 για τις Μοίρες ή το 4,5 Ρίχτερ για τον Κορινθιακό κόλπο».

Και όπως επισήμανε η Επιτροπή Εκτίμηση Σεισμικού Κινδύνου και τα μέλη της Επιτροπής που συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει τα φαινόμενα παρακολουθεί τη σεισμική διαδικασία που εξελίσσεται.