Η περίοδος 2023-2027 θα είναι σχεδόν σίγουρα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη καθώς η κλιματική αλλαγή  συνδυάζεται με το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο,  προειδοποίησε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) του ΟΗΕ.

Μάλιστα η μέση θερμοκρασία αναμένεται να υπερβεί παροδικά τον στόχο του 1,5 βαθμού που τέθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια και αυτή περίοδος των πέντε ετών στο σύνολό της να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ» ανακοίνωσε ο WMO.

Ο οργανισμός υπολογίζει στο 66% την πιθανότητα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να υπερβεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα στη διάρκεια τουλάχιστον ενός από τα πέντε επόμενα έτη.

Ωστόσο η νέα εκτίμηση «δεν σημαίνει πως θα υπερβούμε μόνιμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο αφορά μια μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας για πολλά χρόνια» διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

Η Ισπανία και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης έζησαν πέρυσι τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 500 χρόνια (Reuters(

«Ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί μέσα στους ερχόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, θα ανεβάσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε επίπεδα στα οποία δεν έχουν φτάσει ποτέ» τόνισε.

Και προειδοποίησε ότι «ο αντίκτυπος στην υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον θα είναι σημαντικός».

Το Ελ Νίνιο είναι περιοδικό φαινόμενο που συνδέεται με την εμφάνισης μιας ζώνης θερμών επιφανειακών υδάτων στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα φέρνοντας καταρρακτώδεις περιοχές σε ορισμένες περιοχές και ξηρασία σε άλλες.

Στις αρχές Μαΐου, ο WMO εκτίμησε πως υπήρχε 60% πιθανότητα να εκδηλωθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο μέχρι το τέλος Ιουλίου και 80% πιθανότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο γενικός κανόνας είναι πως το Ελ Νίνιο ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες τη χρονιά που ακολουθεί την εμφάνισή του, δηλαδή το 2024 στον τρέχοντα τον κύκλο.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ και το 2016 κατέχει το ρεκόρ.

Το 2023, οι θερμοκρασίες αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση την Αλάσκα, τη Νότια Αφρική, τη νότια Ασία και ορισμένα τμήματα της Αυστραλίας, σύμφωνα με τον WMO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP