Νέα στοιχεία για τον 70χρονο που συνελήφθη ως εγκέφαλος κυκλώματος που έδινε πλαστά πτυχία σε πιλότους έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως έχει γίνει γνωστό για την υπόθεση εκτός από τον 70χρονο έχουν συλληφθεί άλλα δύο μέλη του κυκλώματος καθώς και δύο υποψήφιοι πιλότοι που είχαν πληρώσει προκειμένου να περάσουν τις εξετάσεις για το πτυχίο χειριστή αεροσκάφους. Σύμφωνα με την Αστυνομία κάθε ενδιαφερόμενος έδινε σχεδόν 8.000 ευρώ για να περάσει τις εξετάσεις με τη… βοήθεια του κυκλώματος.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο MEGA και στο LIVE NEWS, ο 70χρονος στο παρελθόν ήταν φροντιστής στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

Μετά το τέλος της θητείας του ως φροντιστής κατάφερε και πήρε δίπλωμα πιλότου κάνοντας πτήσεις με μικρά αεροσκάφη μεταφέροντας 2 με 3 επιβάτες.

Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι παρά την μικρή εμπειρία του ως πιλότος και με πολύ λίγες ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του κατάφερε να πάρει πιστοποίηση και ως εκπαιδευτής πιλότων.

Μάλιστα από σχολές εκπαίδευσης χειριστών αεροσκαφών προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος άνδρας κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης που έκανε σε υποψήφιους πιλότους είχε προκαλέσει δύο σοβαρά ατυχήματα με συνέπεια να αποχωρήσει.

Ωστόσο όπως φαίνεται ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω και προχώρησε στη συγκρότηση αυτού του κυκλώματος, «στήνοντας» τις εξετάσεις σε υποψήφιους πιλότους έναντι αδράς αμοιβής,

Η άγνωστη ιστορία του 2014

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, δεν είναι πρώτη φορά που στη χώρα μας δρα παρόμοιο κύκλωμα με πλαστά πτυχία πιλότων. Το 2014 η CIA είχε ενημερώσει πως υπήρχε πρόβλημα με μία εταιρία στην Αθήνα που προχωρούσε σε παράνομες εξετάσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, τότε ανέφεραν πρόβλημα με την εκπαίδευση 1500 πιλότων ενώ το πρόβλημα είχε φτάσει μέχρι τις Μαλβίδες, τη Μαλαισία ενώ είχαμε πρόβλημα και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τότε, είχε γίνει έρευνα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και στην έκθεση του 2014 μνημονευόταν πως γίνεται έρευνα για τα παράνομα διπλώματα πιλότων. Για αυτές της σχολές υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ήταν η περίοδος με τους δίδυμους πύργους.

«Ο εντολέας μου ενδεχομένως βοήθησε κάποιον γνωστό του με τις εξετάσεις»

Ο Σπύρος Ρομποτής, δικηγόρος 70χρονου κατηγορούμενου, μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για την υπόθεση με τα πλαστά διπλώματα πιλότων.

Όπως είπε δεν έχει λάβει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια του ωστόσο ο 70χρονος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

«Ο εντολέας δεν χορηγεί διπλώματα ούτε έχει σχολή που δίνει κάποιος εξετάσεις, συνεπώς δεν έχει καμία εμπλοκή με την υποβοήθηση εξεταζόμενων για την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος. Ποιος χορηγεί βεβαιώσεις για την παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων; Το ότι ο εντολέας μου ενδεχομένως βοήθησε κάποιον γνωστό του με τις εξετάσεις δεν σημαίνει πως σχετίζεται με την χορήγηση παράνομων διπλωμάτων. Δεν νομίζω πως βρέθηκε κάποιο χρηματικό ποσό στον λογαριασμό του. Είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για τη δράση του κάθε κατηγορουμένου. Ο εντολέας μου αρνείται τις κατηγορίες».

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Μόνο τρόμο μπορούν να προκαλέσουν τα όσα έλεγαν μεταξύ τους, αλλά και με τους πελάτες τους, τα μέλη του κυκλώματος που έβγαζαν πλαστά διπλώματα σε πιλότους.

Ενδεικτική είναι η παρακάτω επικοινωνία μεταξύ του 70χρονου συνταξιούχου της Ολυμπιακής και του 43χρονου συνεργάτη του, δύο από τους φερόμενους «εγκεφάλους» της υπόθεσης.

Ο τρίτος είναι ο 69χρονος διαχειριστής σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη.

43χρονος: Τους έχεις κάνει μάγκες όλους.

70χρονος: Εννοείται, εννοείται.

43χρονος: Οι μισοί σου μαθητές πετάνε, να πούμε, σε όλο τον κόσμο. Γ@@ μας τώρα. Θα κονομήσουν. Θα πάρουν πολύ «χαρτί». Θα κονομήσουν.

Ελεύθεροι όλοι τους, καθώς η δράση τους θεωρείται… πλημμέλημα, παρόλα αυτά, φαίνεται πως είχαν καταφέρει δεκάδες πιλότοι να πετούν αεροσκάφη, χωρίς ουσιαστικά να διαθέτουν την κατάλληλη θεωρητική κατάρτιση.

High Tech απατεώνες

Μεταξύ των υποψήφιων πιλότων υπήρχαν και κάποιοι που είχαν αποτύχει στις εξετάσεις αρκετές φορές πριν. Και για αυτούς όμως, τα μέλη του κυκλώματος είχαν τη λύση.

70χρονος: Τότε ρε μαλ@@ να πούμε τι κάνουμε τώρα; Αυτός εδώ πέρα δεν μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Δίνει 1, δίνει 2, δίνει 3; Δε μπορεί! Πρέπει να βρούμε την άκρη. Η άκρη κοστίζει. Θα τον στείλουμε σε ένα διεφθαρμένο εξεταστικό κέντρο του εξωτερικού, να χώσει κάποια χοντρά λεφτά να περάσει τα μαθήματα.

Κρυμμένες μικροκάμερες και «ψείρες» ακουστικά, ήταν μόνο κάποια από τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία μάλιστα, ήταν και πολύ δύσκολο να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Από τους διαλόγους που έρχονται στο φως, φαίνεται πως ο 70χρονος και στο παρελθόν, είχε «βάλει» το χεράκι του σε παρόμοιες περιπτώσεις.

70χρονος: Με παίρνει τηλέφωνο ο Ξ. το 2013 και μου λέει «άκου να δεις κάτι, εγώ όταν τελειώσαμε με την Ολυμπιακή το 2009, εγώ δεν πήγα καθόλου να γράψω. Έφτιαξα ένα πλαστό χαρτί. Το πτυχίο ήταν καταχωρημένο στο φάκελο σε χαρτί αλλά δεν υπήρχε σε κομπιούτερ. Οπότε με τσιμπήσανε και μου πήρανε το πτυχίο».

«Πελάτης»: Αμάν.

70χρονος: «Έχουμε φτάσει» μου λέει ο Ξ. «μέχρι τον Καραμανλή, ήταν τότε ο Κώστας Καραμανλής να πούμε. Και μου στείλανε» λέει «ότι άμα θες το πτυχίο σου πάλι, πρέπει να δώσεις τα 13 μαθήματα». Ε, τον πλακώνω, να πούμε και σε 6 μέρες τον πέρασα και τα 13 μαθήματα.

«Και λίγα χρεώνω»

Τα εύσημα δε, έρχονταν από τους ίδιους τους πελάτες τους, οι οποίοι, είχαν φτάσει στο σημείο να λένε ότι το κύκλωμα χρέωνε και… λίγα, σε σχέση με το αποτέλεσμα που πρόσφερε!

Το… λίγα, ήταν περίπου 8.000 το «κεφάλι» ή 25 χιλιάδες ευρώ για να πάει το δίπλωμα στο σπίτι, χωρίς καν τη φυσική παρουσία του εξεταζόμενου!

34χρονος: Το γονατίσατε. Τι να πω; Εντάξει. Δεν έχω λόγια.

70χρονος: Αξίζουμε τα λεφτά που παίρνουμε; (γέλια)

34χρονος: Αν και δε με συμφέρει, θα πω ότι και λίγα είναι.

70χρονος: Μετά από σένα που να τη πάω τη ταρίφα…; (γέλια).

Η επιχείρηση που στήθηκε από την αστυνομία ήταν καλά οργανωμένη, ώστε οι δράστες να πιαστούν επ’ αυτοφώρω.

Πριν τη διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, υποδεικνύοντας τους ακόμη και τα ρούχα που έπρεπε να φορούν για να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές.

Έστελναν υποψήφιους πιλότους μέχρι το Αμάν για πλαστό πτυχίο

Τα πλοκάμια του κυκλώματος φαίνεται πως είχαν απλώσει μέχρι το Αμάν, προκείμενου να στέλνουν και εκεί υποψηφίους για να λάβουν το πλαστό δίπλωμα.

70χρονος: Έχω κάποιον δικό μου που θέλει να δώσει εξετάσεις στην … . Επειδή είναι Ιρακινός αυτός, θα τον στείλω στο Αμάν, αλλά μη μας τον διπλαρώσουν. Πώς μπορώ να τον στείλω μόνο για να δώσει εξετάσεις;

Συνεργάτης: Να μας βάλει εμάς τις προκαταβολές. Και μετά θα πάει εκεί και θα τον πληρώσει ότι θα του πει αυτός, τα υπόλοιπα. Θα στείλουμε μία προκαταβολή σε αυτόν, θα κρατήσουμε εμείς τι θέλουμε.