Τις τελευταίες προσπάθειες να αυξήσουν τα ποσοστά τους, προσεγγίζοντας τους απόμακρους και θωρακίζοντας τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους, ξεδιπλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές, με τις στρατηγικές τους να συναντιούνται και στις ίδιες κοινωνικές ομάδες.

Στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι δεν περισσεύει κανείς στον διακηρυγμένο στόχο της παράταξης για «καθαρό μήνυμα» στην απλή αναλογική που θα έδινε προοπτική αυτοδυναμίας σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, με χαρακτηριστική την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τη Θεσσαλία ότι «στις 21 Μαΐου οι κάλπες, όταν θα ανοίξουν, είναι άδειες».

Στο κάδρο είναι ταυτόχρονα δεξαμενές που θεωρούνται προνομιακές για τους… αντιπάλους και κατηγορίες που θεωρητικά είναι εγγύτερα στην κεντροδεξιά παράταξη, με την προσδοκία ότι κέρδη από τη μια δεξαμενή θα μπορούσαν να ισορροπούν απώλειες από μια άλλη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι με αιχμή τους ανέργους και οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ως ζώνες αυξημένου ενδιαφέροντος – για διαφορετικούς λόγους και με αλλιώτικες προκλήσεις η κάθε ομάδα. Εχει τη σημασία του πάντως ότι ειδικά οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες έχουν μετρηθεί σε υψηλά ποσοστά στο κλαμπ των αναποφάσιστων.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Η εκτίμηση του Μητσοτάκη ότι «ακόμη και όσοι ήταν δύσπιστοι απέναντί μας το 2019 ξέρουν πια πως ό,τι λέμε το κάνουμε» αφορά σε μεγάλο βαθμό τους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους η ΝΔ έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με διαφορά τουλάχιστον 4 μονάδων.

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεσηκώνει εκ νέου, «όπως το 2019», επιθέσεις προς τον Μητσοτάκη «με τα γνωστά στερεότυπα» (το έλεγαν και στον απόηχο της τηλεμαχίας), τα οποία «όμως συγκρούονται πλέον», όπως θεωρούν, «με την πραγματικότητα».

Ο Μητσοτάκης έσπευσε πάντως να εντάξει στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας αυξήσεις μισθών στα χαμηλά κλιμάκια και ενίσχυση σε ειδικά μισθολόγια και θέσεις ευθύνης. «Ας συμφωνήσουμε», έχει πει, «ότι αν θέλουμε ένα Δημόσιο το οποίο θα είναι πραγματικά παραγωγικό, δεν μπορούμε να συζητούμε για εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς», ενόσω η τραγωδία των Τεμπών είχε φέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τη συζήτηση συνολικά για την αναδιαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου. Στη ΝΔ θεωρούν εφικτό τον στόχο να γυρίσει το «παιχνίδι» σε ό,τι αφορά αυτή την – κομβική και αριθμητικά – δεξαμενή 600.000 πολιτών.

Νέοι – άνεργοι

Από το περασμένο φθινόπωρο προδόθηκε η αγωνία του Μητσοτάκη να ρίξει βάρος στην προσέγγιση των νέων – άλλη μια κατηγορία που το 2019 δυσκόλεψε τη ΝΔ και εξακολουθεί να την πιέζει. Η κυβέρνηση διεκδικεί το μέγιστο κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις ηλικίες 17-35 ετών.

Με το βλέμμα και στους «πρωτάρηδες» της κάλπης, περίπου 440.000 νέους, η ΝΔ επιχειρεί αντεπιθέσεις με προγραμματικές κινήσεις, όπως το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», με εφάπαξ «δώρα» όπως η αποκάλυψη της τελευταίας στιγμής για «Youth Pass» 150 ευρώ σε όποιον ενηλικιώνεται και με ειδική προσοχή στους ανέργους.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ (και) στους ανέργους ήταν άνετη το 2019, με τον Μητσοτάκη να προσπαθεί τακτική «συνομιλία» με την εν λόγω κατηγορία άνω των 500.000 πολιτών μέσα από απολογισμό πεπραγμένων («δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας», «ψηφιακή κάρτα για τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία» κ.λπ.) και παραδοχές ότι η ανεργία είναι «η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας». Οπως δεσμεύτηκε ξανά από τη Θεσσαλία, «θα ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10%».

Συνταξιούχοι

Στη ΝΔ πιστεύουν ότι προκαλείται εμφανής αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο Κατρούγκαλου και ότι οι δεσμεύσεις Τσίπρα πως «τα χρήματα που πάρθηκαν από τους συνταξιούχους θα δοθούν πίσω» δεν θα βρουν ανταπόκριση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κεντροδεξιά παράταξη δεν αγωνιά για τη συγκεκριμένη πολυπληθή κατηγορία, αντίθετα αναγνωρίζει ότι δεν έχει περιθώριο για απώλειες. Απέναντι στις προσπάθειες της ΝΔ είναι όμως η εξελισσόμενη επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ για «πολιορκία» σε ομάδες που δείχνουν πιο κοντά στη ΝΔ. Χαρακτηριστικά τα συνεχή «πυρά» του Τσίπρα για «εξαπάτηση» των συνταξιούχων από τον Μητσοτάκη – με αφορμή τη 13η σύνταξη, τα αναδρομικά κ.ά.

Γυναίκες

Πρώτη προτεραιότητα, ακριβέστερα η κυρίαρχη αγωνία, για τον Μητσοτάκη είναι οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών (ιδίως των πιο ευάλωτων), ενώ ειδική στόχευση αποτελούν οι γυναίκες, με φόντο και δημοσκοπικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία αυτές κυριαρχούν καθαρά στη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ζώνη.

Οι γυναίκες βρίσκονται στο γαλάζιο ραντάρ εδώ και μήνες, με συνεχείς τις αναφορές των κυβερνητικών σε κοινωνικές πρωτοβουλίες και σε προγραμματικές δεσμεύσεις. Ανάμεσά τους το «δοκιμασμένο», κατά τον Μητσοτάκη, εργαλείο του Market Pass για την αγορά τροφίμων, το οποίο ο ίδιος άφησε ανοιχτό να επεκταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εφόσον επιμείνει ο πληθωρισμός.