Η οικονομία αποτελεί το βασικό κριτήριο αγοράς των υποψήφιων αγοραστών ενός νέου αυτοκινήτου, με τη χρήση του να μπαίνει στο μικροσκόπιο των οδηγών. Το ύψος των τελών κυκλοφορίας είναι στη λίστα των στοιχείων πριν από την τελική απόφαση.

Σαφώς οι «παίκτες» που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας έχουν πολλά μπόνους στην αγορά των μικρών SUV.

Το autoNEA προτείνει πέντε σύγχρονα, άνετα και οικονομικά SUV που ανήκουν στη συνομοταξία των μοντέλων χωρίς τέλη.

Citroen C3 Aircross. Στην ομάδα των αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ανήκει και το νέο Citroen C3 Aircross. Ανήκει στην κατηγορία των μικρών SUV με ατού τον ντίζελ κινητήρα που εκτός από τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου – κάτω από 4,5 λίτρα/100 χλμ. – έχει τη δυνατότητα να κινείται σβέλτα και φυσικά να προσφέρει έναν ιδιαίτερα ικανοποιητικό χώρο για τους επιβάτες. Το ντίζελ μοτέρ είναι 1.5 BlueHDi με ισχύ 110 ίππων. Στο εσωτερικό του κυρίαρχο στοιχείο είναι η κεντρική οθόνη αφής των 9 ιντσών που ενσωματώνει και το σύστημα πολυμέσων. Ο 1.5 BlueHDi εξασφαλίζει γρήγορες επιταχύνσεις, με προσανατολισμό στα οικονομικά ταξίδια.

Kia Stonic 1.0 T-GDI. Ιδιαίτερα πρακτικό σε χώρους είναι και το νέο Kia Stonic που ανήκει στην κατηγορία των B-SUV. Το μικρό κορεάτικο μοντέλο εκτός από το πλούσιο εξοπλιστικό επίπεδό του προσφέρει αποδοτικούς κινητήρες, μεταξύ αυτών και ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.0 T-GDI των 100 ίππων, που έχει ως ατού ότι απαλλάσσεται και από τα τέλη κυκλοφορίας. Στο εσωτερικό του κυριαρχεί η οθόνη των 8 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, η οποία είναι συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto. Διαθέτει άνετη καμπίνα για τέσσερα επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών του είναι 352 λίτρων.

Renault Captur 1.0 TCe. Η Renault προσφέρει το μικρό crossover της, το Captur, με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου που καταφέρνει να μειώνει σημαντικά τα έξοδα και προσφέρει αυξημένη αυτονομία λόγω του διπλού ρεζερβουάρ καυσίμου. Είναι επίσης από τα λίγα μοντέλα της αγοράς που είναι διαθέσιμο με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου. Κάτω από το καπό του ο ζωηρός σε επιδόσεις τρικύλινδρος κινητήρας 1.0 TCe, που μπορεί να καίει βενζίνη ή LPG υγραέριο, με πρωταγωνιστή την οικονομία και τη μεγάλη αυτονομία. Φυσικά, στα μπόνους του μοντέλου είναι η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας! Στο εσωτερικό του μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εργονομική καμπίνα με το «Smart Cockpit»με τη λειτουργική κεντρική οθόνη αφής 7 ιντσών (υπάρχει και πιο μεγάλη, 9,3in, στον προαιρετικό εξοπλισμό) και το σύστημα πολυμέσων Easy Link της Renault να παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και ρυθμίσεις του οχήματος.

Skoda Kamiq G-TEC. Στην ομάδα αυτή των μικρών SUV χωρίς τέλη ανήκει και το Skoda Kamiq που κατατάσσεται στην κατηγορία των B-SUV. Εχει ιδιαίτερα άνετους χώρους σε οικογενειακή «κλίμακα» με ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό. Εδώ η έκδοση G-TEC που καίει φυσικό αέριο αποδίδει 90 ίππους και φυσικά λόγω των χαμηλών ρύπων που εκπέμπει δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας. Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη αφής 9,2 ιντσών που παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στον οδηγό, ενώ η άνεση και η εργονομία ξεχωρίζουν στο μικρό SUV της Skoda. O χώρος δεξαμενών φυσικού αερίου έχει περιορίσει τον όγκο φόρτωσης στα 278 λίτρα. Η καμπίνα του επαρκεί για τέσσερις ενηλίκους.

Seat Arona TGI. Στην παρέα των SUV χωρίς τέλη κυκλοφορίας ανήκει και το Seat Arona TGI. Φέρει έναν καλοστημένο σε επιδόσεις υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 999 κ.εκ. και παρά τους 90 ίππους, η ροπή των 160 Nm το ξελασπώνει στις καθημερινές διαδρομές. Φυσικά καταναλώνει τόση βενζίνη όσο και φυσικό αέριο (CNG). Η ισπανική εταιρεία περηφανεύεται ότι ο ιδιοκτήτης έχει συνολική αυτονομία στα 400 χιλιόμετρα.