Τι θα κάνει με τα F-35 εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ενότητα του debate για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.

«Μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16, τα οποία σήμερα πετάνε, και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας».

Και υπενθύμισε: «Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες, ψηφίσαμε τα 18 Ραφάλ. Δεν υπερψηφίσαμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ, όταν εκτιμάμε ότι υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα υπερψηφίσουμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, δεν δίνουμε λευκή επιταγή, δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα τα οποία δεν έχουν την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και γι’ αυτό δεν θα υπερψηφίσουμε τα επιπλέον – αλλά γιατί ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική ηγεσία», υπογράμμισε.

«Με ρωτάτε τώρα σε σχέση με το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Προφανώς θα τιμήσουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και προσέθεσε: «Θα διεκδικήσουμε όμως, διότι είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία (ΕΑΒ), σε ένα πρόγραμμα σχεδόν 14-15 δισεκατομμυρίων, θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

»Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει το 60% των προγραμμάτων της στην εθνική της βιομηχανία και εμείς να μη βάζουμε ούτε μια βίδα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

«Δεν θα γκρεμίσουμε τον φράχτη, αλλά δεν λύνεται έτσι το μεταναστευτικό»

Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει κάτι στη δική του πολιτική, ως προς τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο».

«Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς είμασταν κυβέρνηση, υπήρχε φράχτης», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτονας: «Δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν και εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία τι πρέπει να κάνει, για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα».

«Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες», διευκρίνισε, σημειώνοντας πως «το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες που υπάρχουν. Ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει το βάρος που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής.

»Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.