Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μια μονάδα την επόμενη τετραετία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης.

Με αφορμή το δυστύχημα με θύμα την 12χρονη στην Καλλιθέα ο κ. Μητσοτάκης είπε στην αρχή της συζήτησης ότι «με απασχολεί το ζήτημα της οδικής ασφάλειας καθώς προέρχομαι από την Κρήτη ένα νησί που χάνουν τους νέοι σε τροχαία δυστυχήματα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα μέχρι το 2030 που χρειάζεται συνδυασμό παρεμβάσεων από οδικά έργα μέχρι αλλαγή της οδηγικής κουλτούρας, βελτίωση της συμπεριφοράς των νέων και να αντιληφθούμε ότι όταν οδηγούμε αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα δεν πρέπει να κάνουμε τον νταή. Να επιμείνω και στο κράνος που σώζει ζωές αλλά και ζώνη μπρος και πίσω υποχρεωτικά. Να είμαστε πιο αυστηροί στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Νέα ευκαιρία για διορθώσεις και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Για τη λεωφόρο Κηφισού είπε ότι μας απασχολεί το ζήτημα με την κίνηση. Έχουμε επενδύσει πολλά στην επέκταση των μέτρων σταθερής τροχιάς με την γραμμή 4 που θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας. Τα έργα αυτά είναι μακράς πνοής άλλα όταν υλοποιούνται ανακουφίζουν τους πολίτες. Ειδικά για τον Κηφισό υπάρχει ένα έργο για την παράκαμψη της Αθήνας από την Ελευσίνα προς την Υλίκη, είναι ένα έργο που πρέπει να ωριμάσουμε.

Όσον αφορά τα έργα ΣΔΙΤ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έφτασε στο όριο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τα ΣΔΙΤ. «Να δώσω παράδειγμα, τις φοιτητικές εστίες, περίπου 10.000 εστίες, σε τρία με 4 χρόνια για πέντε πανεπιστήμια, που θα είναι σημαντική ανάσα για τους φοιτητές μας, όπως και η αύξηση του επιδόματος ενοικίου, ειδικά αν δύο παιδιά συγκατοικήσουν. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Βασική μας διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πως αντιλαμβανόμαστε στο ρόλο του κράτους. Βλέπετε τα τοπικά νομίσματα που ήρθαν στην επικαιρότητα. Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία, την επιχειρηματικότητα».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Ερωτηθείς για τις ασφαλιστικές εισφορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την περαιτέρω μείωσή τους απάντησε ότι αυτό θα γίνει τουλάχιστον κατά μια μονάδα.

«Συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους. Οι μισθοί ανεβαίνουν και όταν ζητούμε πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό δεν αφορά μόνο αποφοίτους πανεπιστημίου αλλά και τεχνικές ειδικότητες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δουλεύουν όπως για τον τουρισμό. Και το χρέος του κράτους είναι να τις επεκτείνει. Το κάναμε στη Ρόδο και το Ηράκλειο και αυτό είναι μια κατάκτηση» πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα» ενώ στην ερώτηση αν θα επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι «αυτό θα ήθελα να γίνει αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Για την ΕΛΣΤΑΤ

«Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για φτώχεια και ανισότητες. Τα στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας, Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι στη φτώχεια μειώθηκαν, όπως και όλοι οι δείκτες που δείχνουν ανισότητα, βελτιώθηκαν. Σε απάντηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που στηρίζεται σε λάθος στοιχεία και στείλαμε απάντηση. Η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων. Στόχος μου η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων να φτάσουμε σε κεντροευρωπαϊκά όρια».

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

«Μας ασκείται κριτική ότι κάναμε επιδοματική πολιτική. Η πανδημία ήταν φαινόμενο που κινδύνευε να τινάξει στον αέρα τη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας. Στηρίξαμε επιχειρήσεις και μισθωτούς, βάσει του δηλωμένου εισοδήματος. Η πολιτική μας αυτή δικαιώθηκε απόλυτα. Όπου πηγαίνω βλέπω την αγορά να πηγαίνει καλά. Στην Πάργα είδα πολύ τουρισμό ήδη, καταστήματα που έμειναν ανοιχτά χάρη στη στήριξη. Είχαμε πλαίσιο στήριξης και για τους πιο αδύναμους, όπως το market pass. Μας λέγανε ότι ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε. Τους διέψευσαν τα αποτελέσματα. Οριακό πρωτογενές πλεόνασμα το ’22 και θα πετύχουμε τους στόχους μας. Έχουν γίνει πολλά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πολλές συναλλαγές, αλλά και συναλλαγές των πολιτών γίνονται ψηφιακά- και αυτό ήταν κέρδος από την πανδημία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πρέπει να στηρίξουμε κι άλλο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ξέρουμε λίγο πολύ πού μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπορούμε να δώσουμε κίνητρα- ήδη σε κάποιες υπηρεσίες οι αποδείξεις βαραίνουν περισσότερο για να έχει μεγαλύτερο κίνητρο ο πολίτης να ζητήσει απόδειξη.

Για τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ

Έχω μιλήσει για το τέλος επιτηδεύματος, αλλά αυτό συνδέεται και με τη φορολογική συμμόρφωση. Είχαμε μιλήσει για φόρο στις επιχειρήσεις 20% είμαστε στο 22%, νομίζω ότι είμαστε καλά. Αυξάνεται το αφορολόγητο για τις οικογένειες. Μετά το δεύτερο μισό της θητείας, θα δούμε μειώσεις στο ΦΠΑ, οριζόντιες όμως. Πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένες τιμές ΦΠΑ. Το «πείραμα της Ισπανίας» απέτυχε. Ποιος δεν θέλει να μειώσει τιμές; Το μελετήσαμε προσεχτικά. Οι χώρες που το δοκίμασαν το μετάνιωσαν. Είχαν μείωση εσόδων, αλλά όχι μείωση τιμών».