Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας να προετοιμάζονται για να βρεθούν την Τετάρτη το βράδυ στο ίδιο τραπέζι συμμετέχοντας στο ντιμπέιτ με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή, ωστόσο σήμερα είχαν την πρώτη άτυπη τηλεμαχία καθώς την ίδια ώρα παραχωρούσαν συνεντεύξεις σε διαφορετικά κανάλια.

Απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για την εκλογική αναμέτρηση με τα σενάρια για μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας να φουντώνουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι πρωταρχικός στόχος για τον ίδιο, κάτι που δεν το έχει κρύψει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, είναι να υπάρξει μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη ΝΔ στο «τιμόνι» της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου, τότε θα επιδιώξει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος έχει αποκλείσει μία «κυβέρνηση ηττημένων».

Φουντώνουν τα σενάρια

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε (Ant1) ότι μετά την Κυριακή των εκλογών, σε περίπτωση που αναδειχθεί η ΝΔ πρώτο κόμμα, θα λάβει τη διερευνητική εντολή προσθέτοντας με νόημα ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τις κινήσεις μας…» ο Αλέξης Τσίπρας (Open) τόνιζε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος πιστεύει ότι θα υπάρξει κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης ανέφερε ότι θα σεβαστεί τις επιταγές του Συντάγματος και θα πάρει την διερευνητική εντολή. Πρόσθεσε, δε,  πως «το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα».

Σε άλλο σημείο ωστόσο υποστήριξε ότι το καλύτερο σενάριο είναι μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη ΝΔ στο τιμόνι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως, μίλησε και για μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.

«Υπάρχει το μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Εμείς λέμε στους πολίτες για να μην συμβεί αυτό πρέπει να είναι πολύ ισχυρή η ΝΔ στις 21 Μαΐου» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αν η ΝΔ είναι έστω με μισή μονάδα μπροστά στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση με κάθε τρόπο, ό,τι κι αν λέει πριν τις εκλογές.

Γι΄ αυτό, συμπλήρωσε, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει την πρωτιά για να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση και να έρθει η «αλλαγή» όπως είπε.

«Μην προεξοφλείτε ότι αυτές οι εκλογές θα είναι άγονες… Ο πρώτος και ο τρίτος θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν την κυβέρνηση», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μπροστά έστω με μισή μονάδα θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση «με κάθε τρόπο».

«Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος πιστεύω ότι θα έχουμε κυβέρνηση», σημείωσε.

Τι είπαν οι δύο αρχηγοί για Ανδρουλάκη

Μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας βέβαια, προϋποθέτει να υπάρχει το «πράσινο φως» από το ΠΑΣΟΚ αν φυσικά επαληθευτούν τα δημοσκοπικά δεδομένα που το φέρνουν στην τρίτη θέση.

Με δεδομένο πάντως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τις δικές του προϋποθέσεις για να πει το πολυπόθητο «ναι» σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, με μία από αυτές να είναι ότι δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει δύσκολο.

Ωστόσο, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και θα αρχίσουν να μιλούν με τα δεδομένα των αποτελεσμάτων και των εδρών που θα έχει το κάθε κόμμα, τότε ενδεχομένως να υπάρξει μία επανατοποθέτηση για ορισμένα ζητήματα από τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, αν και κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί τουλάχιστον από την πλευρά Ανδρουλάκη.

Όπως είναι φυσικό, στις σημερινές συνεντεύξεις που παραχώρησαν τόσο ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας αναφέρθηκαν και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κύριος Ανδρουλάκης αποφεύγει να πει ότι με τη δεξιά του Μητσοτάκη δεν συνεργάζομαι», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσθέτει.

«Τείνω το χέρι της συνεργασίας στον Ανδρουλάκη, ακόμα και στο ΚΚΕ», σημείωσε και έκανε κριτική στη γραμμή «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» που διατηρεί ο Περισσός.

«Με πολιτικές Μητσοτάκη αλλά όχι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, θα ήταν ΟΚ ο Ανδρουλάκης», αναρωτήθηκε και πάλι ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα.

«Επιλογές με πρωθυπουργό χωρίς την έγκριση του λαού δεν βγήκαν σε καλό».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν σκάσει το θέμα των υποκλοπών.

«Δεν δέχθηκε να με συναντήσει από τότε που βγήκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είχα ζητήσει να τον συναντήσω. Δεν δέχθηκε» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη».

 Ο ίδιος, σημείωσε,  έχει πει ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό. «Σε πολιτικό επίπεδο βλέπω διαφορές πχ. για την αξιολόγηση των δημοσίων υπάλληλων. Σήμερα, είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στην ΝΔ. Βλέπω τους ενώνει κοινός τόπος: να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές».