Βαριά οπλισμένος ήταν ο 21χρονος μακελάρης στη Σερβία, Ούρος Μπλάζιτς που συνελήφθη κοντά στο Κραγκούγεβατς από τις ειδικές δυνάμεις μετά από ολονύκτιο ανθρωποκυνηγητό.

Η ένοπλη επίθεση, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά το μακελειό στο σχολείο του Βελιγραδίου όπου ο 13χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς σκότωσε 8 μαθητές και ένα φύλακα του σχολείου.

Μακελειό στη Σερβία: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη – Ανταλλάσσει πυροβολισμούς με την Αστυνομία

Τους «γάζωσε»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκο Πέλπα οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε τρία χωριά της ευρύτερης περιοχής του Μλαντένοβατς είναι τουλάχιστον οχτώ, ενώ οι τραυματίες είναι 14.

Ο 21χρονος, γιος στρατιωτικού, ήταν βαριά οπλισμένος και «γάζωσε» τα θύματά του με αυτόματο τουφέκι (πιθανότατα καλάσνικοφ), ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του (μια Mercedes).

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, στην κατοχή του βρέθηκαν κι άλλα όπλα, καθώς και τέσσερις χειροβομβίδες στο σπίτι όπου είχε βρει καταφύγιο στο χωριό Βινίστε, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση RTS.

Το ναζιστικό σύμβολο στην μπλούζα

Οι ειδικές δυνάμεις της Σερβίας έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία λίγο μετά τη σύλληψη του 21χρονου μακελάρη. Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία ο 21χρονος μακελάρης φορούσε μπλούζα με ναζιστικό σύμβολο. Συγκεκριμένα έγραφε «Generation 88», με το 88 να υποδηλώνει το «Χάιλ Χίτλερ».

Ως γνωστόν, στους νεοναζιστικούς κύκλους ο αριθμός 88 είναι ο κώδικας που χρησιμοποιείται αντί των γραμμάτων HH που παραπέμπουν στη φράση «Heil Hitler» («Χάιλ Χίτλερ»). Το H είναι το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου.

Στην επιχείρηση «Ανεμοστρόβιλος» συμμετείχαν περίπου 600 άτομα, αστυνομικοί και μέλη των ειδικών δυνάμεων, drones, ελικόπτερα και ειδικοί σκύλοι.

Έκτακτο διάγγελμα Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα μετά από το δεύτερο μακελειό που έχει συγκλονίσει τη χώρα. Ο ίδιος στο έκτακτο διάγγελμά του τόνισε είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που οι αρχές της Σερβίας πρέπει να τοποθετηθούν και τόνισε ότι κάθε λέξη βγαίνει με δυσκολία από το στόμα και θα φανεί περιττή και ανεπαρκής.

Ο Βούτσιτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όσους δολοφονήθηκαν στις περιοχές του Μλαντένοβατς, της Ντουμπόνα και του Σμεντέρεβο. «Να τους πω ότι αν και ξέρω ότι είμαστε μαζί, αν και είναι δύσκολο για αυτούς να το δεχθούν, ενωμένοι στη θλίψη και τον πόνο», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε το νέο μακελειό ως «επίθεση στη χώρα». «Δεν είμαι υποστηρικτής θεωριών συνωμοσίας γιατί δεν μπορώ ως πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν και ζούμε αριθμητικά σε μια μικρή χώρα, μεγάλα κράτη έχουν καταφέρει να βρουν λύσεις. Για εμάς δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία. Έχουμε χάσει πολλούς ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν η Αμερική αντιμετώπισε την 11η Σεπτεμβρίου, με περισσότερους ανθρώπους να σκοτώνονται ήταν ενωμένοι, για να ανταποκριθούν».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι και η Αυστραλία είχε βιώσει παρόμοια επίθεση.

«Πολλοί άλλοι βρήκαν δύναμη. Μετά τη δολοφονία των παιδιών ήμασταν όλοι σε κατάσταση σοκ. Όσοι από εμάς καταφέρναμε πάντα να είμαστε νηφάλιοι κυκλοφορούσαμε σαν ζόμπι 24 ώρες, ψάχνοντας για έναν λόγο πώς και γιατί», τόνισε.

«Στέλνεις ένα παιδί στο σχολείο και μετά κάποιος εμφανίζεται χωρίς ίχνος τύψεων και σκοτώνει τα παιδιά σου. Πώς θα κατευνάσουμε τους γονείς;», αναρωτήθηκε.

Τα έκτακτα μέτρα

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα:

  • Πρόσληψη 1.200 νέων αστυνομικών και αξιοποίηση 1.000 αστυνομικών για τη φύλαξη των σχολείων.

«Σε κάθε σχολείο θα είναι παρών αστυνομικός», είπε ο Βούτσιτς. «Αν έχουμε 334 σχολεία στο Βελιγράδι, τόσοι θα είναι και οι αστυνομικοί», τόνισε.

  • Αυστηρές τιμωρίες για παράνομη κατοχή και οπλοφορία.
  • Αλλαγές στον Νόμο για τα Όπλα, μέχρι να υπάρξει καθολικός αφοπλισμός.