Σοβαρές δείχνουν να είναι οι διαφορές στο δυτικό στρατόπεδο, όσον αφορά τις προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς στις ΗΠΑ, ακόμα και γνωστά πανίσχυρα πολεμικά «γεράκια», δείχνουν να αντιλαμβάνονται τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχιση της σύγκρουσης.

Πρόσφατα, τρεις πρωθυπουργοί από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ένωσαν τις υπογραφές τους και με μια παρέμβαση τους στο περιοδικό Foreign Affairs έκαναν έκκληση να συνεχιστεί πάση θυσία ο πόλεμος.

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας Petr Fiala, της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ και της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, είπαν μάλιστα να ληφθεί σοβαρά υπόψη η έκκλησή τους.

«Εάν η Ρωσία νικήσει και η Ουκρανία πέσει, η Κεντρική Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να είναι η επόμενη. Κατά συνέπεια, η νίκη της Ρωσίας τώρα, στην Ουκρανία, θα μειώσει τις πιθανότητες οι υποστηρικτές της Ουκρανίας να αναγκαστούν να χύσουν το αίμα τους και περαιτέρω θησαυρό αργότερα.

Αυταρχικός τρελός ο Πούτιν

Επίσης μια ρωσική νίκη λένε «θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι παγωμένες συγκρούσεις και οι ατελείωτοι πόλεμοι δεν έχουν θέση στην περιοχή μας. Και θα καταστήσει σαφές στους τυράννους παντού ότι η επιθετικότητα δεν θα ανταμειφθεί και οι δικτάτορες δεν θα επιτραπούν να χαράξουν τον πλανήτη σε σφαίρες της κακής τους επιρροής».

«Αυτός είναι επίσης ο λόγος» λένε οι τρεις πρωθυπουργοί «που πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσυρθούν πλήρως από το έδαφός της, θέτοντας οριστικό τέλος στον ρεβανσισμό και τον ιμπεριαλισμό του Κρεμλίνου».

«Ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία που εξακολουθεί να κατέχει την Κριμαία και εδάφη στην ανατολική Ουκρανία θα ήταν σαν να απευθύνεται μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους αυταρχικούς τρελούς που πιστεύουν ότι είναι εντάξει να εισβάλουν στους γείτονές τους βάσει κατασκευασμένων, μίσους αφηγήσεων, σκοτώνοντας εκατοντάδες ή χιλιάδες αθώους πολίτες στη διαδικασία» λένε μεταξύ άλλων οι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες.

«Εντάξει ας το παραδεχτούμε, το Κίεβο δεν μπορεί να νικήσει»

Την ίδια στιγμή όμως, το ακριβώς αντίθετο λένε στο ίδιο το περιοδικό οι Charles Kupchan ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και εγκέφαλος στο σημαντικότατο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ και ο Richard N. Haass.

Ο Haas μάλιστα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στενός σύμβουλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Ενώ οι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες φωνάζουν διότι η Ρωσία κατέχει ακόμα την ανατολική Ουκρανία, οι Kupchan και Haass λένε τώρα πως ο πόλεμος αποδείχθηκε πολύ καλύτερος για την Ουκρανία από ό,τι οι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι. «Η προσπάθεια της Ρωσίας να υποτάξει τη γείτονά της απέτυχε. Η Ουκρανία παραμένει μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη, λειτουργική δημοκρατία, διατηρώντας περίπου το 85 τοις εκατό του εδάφους που έλεγχε πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2014».

Ωστόσο, βλέπουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέλμα. «Είναι δύσκολο να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το πού κατευθύνεται ο πόλεμος. Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, ήδη τεράστιο, είναι έτοιμο να ανέβει καθώς τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στο πεδίο της μάχης».

Εκτιμούν ότι «η αριθμητική υπεροχή του ρωσικού στρατού πιθανότατα του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή ικανότητα και το ηθικό της Ουκρανίας, καθώς και την πρόσβασή της στη δυτική υποστήριξη. Κατά συνέπεια, η πιο πιθανή έκβαση της σύγκρουσης δεν είναι μια πλήρης ουκρανική νίκη αλλά ένα αιματηρό αδιέξοδο».