Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τις δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία βάζει στο στόχαστρο το Μαξίμου, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει για την Κουμουνδούρου εικόνα αναξιοπιστίας. Χαρακτηριστικά τα «πυρά» του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, πριν από λίγο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τάζει ξανά λαγούς με πετραχήλια αλλά κάνει τα αντίθετα» είπε ο Άκης Σκέρτσος για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση κοστολογεί το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε 20-21 δις ευρώ ετησίως. «Δεν τον προλαβαίνουμε», υποστηρίζουν πηγές της ΝΔ, «κάθε φορά που τον ακούμε αναβαθμίζεται προς τα πάνω το κόστος». Και ο Σκέρτσος άλλωστε κατηγόρησε τον Τσίπρα για «φαραωνικές υποσχέσεις και ψεύδη», τα οποία κατά τον ίδιο οδηγού «με μαθηματική ακρίβεια» σε διεθνή αναξιοπιστία της χώρας και φτώχεια.

Τα μνημόνια

Στο Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν ότι η δική τους πρόταση είναι «ρεαλιστική» σε αντιπαραβολή με τα «μεγάλα λόγια» των πολιτικών αντιπάλων τους, ποντάροντας στο διπλό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: σε εκείνο περί διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας και σε εκείνο περί συνέπειας λόγου και πράξεων. «Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, που δεν έχει κοστολογηθεί» υποστηρίζουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες.

Για την τακτική του Μαξίμου να αποδομήσει τις δεσμεύσεις Τσίπρα είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του Σκέρτσου. «Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Η αλήθεια είναι ότι έβαλε τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (…) Παρέδωσε το χρέος στο 186% το 2019 (…) Λέει ότι άφησε 37 δις στα δημόσια ταμεία, αλλά αυτό ήταν προϊόν άγριας υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και εργαζομένων (…) Αυτό που ισχύει είναι ότι η Ελλάδα παρά την παγκόσμια ύφεση πέτυχε 12 συνέχεις αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, βρίσκεται μισό σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα και αν δεν υπήρχε η πολιτική αβεβαιότητα λόγω απλής αναλογικής θα την είχαμε κατακτήσει».

Πίεση στον Ανδρουλάκη

Ταυτόχρονα το Μαξίμου δεν προτίθεται να μειώσει τις πιέσεις προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι κατηγορίες για «αοριστίες» της Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχιστούν καθ’ οδόν προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες έλεγαν για τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ότι κρύβεται πίσω από ασαφείς εκφράσεις περί «αντισυστημικού ρεαλισμού», χωρίς, όπως λένε, να απαντά «επί της ουσίας για το τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση» που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης χθες ξανά έθεσε κόκκινες γραμμές για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού» σχολίασε προ ολίγου ο Σκέρτσος. «Δεν έχουν καμία λογική αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ, δεν βοηθούν στον προεκλογικό διάλογο» πρόσθεσε.