Σοκαρισμένη είναι όλη η Σερβία από το μακελειό στο σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι, όπου ο 14χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς πυροβόλησε και σκότωσε οκτώ συμμαθητές του και τον φύλακα του σχολείου, σπέρνοντας τον θάνατο.

Ακόμα τραυμάτισε έξι συμμαθητές και μία δασκάλα, με την τελευταία και ένα κορίτσι να βρίσκονται στην πιο σοβαρή κατάσταση.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως προκαλούν σοκ και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Republika, ο 14χρονο δράστης είχε φτιάξει λίστα με τα θύματά του.

Οι Αρχές είχαν αναφέρει αρχικά πως ο δράστης της επίθεσης είναι 14 ετών ωστόσο σύμφωνα με το CNN είναι 14 ετών και πήγαινε στην 7η τάξη του σχολείου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το παιδί σχεδίαζε την επίθεση εδώ και καιρό και συγκεκριμένα εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Μάλιστα φέρεται πως είχε επιλέξει και την ημερομηνία και συγκεκριμένα την 3η Μαΐου ώστε όλοι όσοι ήθελε να σκοτώσει θα ήταν στο σχολείο.

«Όλοι πήγαν τα παιδιά τους στο σχολείο σαν να είναι μια κανονική Τετάρτη. Είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα σήμερα στη Σερβία μετά την διήμερη αργία της 1ης και της 2ας Μαΐου. Τα παιδιά είχαν κάνει ένα μικρό διάλειμμα και σήμερα επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις» μετέδωσε το BBC.

Επίσης είχε φτιάξει ένα σκίτσο για το πώς θα έμπαινε και πώς θα έφευγε από το σχολείο, ενώ είχε σχεδιάσει ποιους θα σκοτώσει έχοντας μάλιστα σημειώσει σε ένα χαρτί τα ονόματα και τα επώνυμα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Βεσελίν Μίσιτς ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο όπλα και τρεις βόμβες μολότοφ.

Πώς έγινε το μακελειό

Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα από 14 μέτρα απόσταση. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας που βρισκόταν κοντά στην είσοδο.

Αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Μάλιστα όπως αναφέρει η Republika ο 14χρονος ετοιμαζόταν να ανοίξει πυρ σε βάρος δύο κοριτσιών ωστόσο εκείνη τη στιγμή έμεινε από σφαίρες και βρήκαν την ευκαιρία να φύγουν μακριά.

Σύμφωνα με τον Βεσελίν Μίσιτς η αστυνομία έφτασε στο σημείο άμεσα μετά από αναφορά του υποδιευθυντή του σχολείου ενώ και ο Κόστα Κρτσμάνοβιτς τηλεφώνησε και ο ίδιος στην αστυνομία.

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.

Μάλιστα πριν την άφιξη της αστυνομίας, ο 14χρονος που είχε αποφασίσει να παραδοθεί, είχε αφήσει το όπλο σε τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν θα σκοτωθεί.

Μετά τη σύλληψή του δεν έδειξε ούτε ίχνος μεταμέλειας και έδειχνε σαν να μην έχει καμία ενσυναίσθηση και σαν το όλο συμβάν να μην έχει σχέση με τον ίδιο.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο 14χρονος έμαθε να φτιάχνει μολότοφ στο διαδίκτυο και φέρεται να σχεδίαζε τη μαζική σφαγή με βάση όσα ήξερε από το βιντεοπαιχνίδι GTA, ενώ γενικά έπαιζε βίαια βιντεοπαιχνίδια.

Πήγαινε για σκοποβολή με τον πατέρα του

Την ίδια στιγμή, πηγές του Republika αναφέρουν πως ο 14χρονος είναι γιος ενός γνωστού γιατρού ακτινολόγου του Βελιγραδίου, χρησιμοποίησε τα όπλα του πατέρα του,  από τον οποίο είχε μάθει και πώς να πυροβολεί, κάνοντας συχνά εξάσκηση σε πεδία βολής.

Ο πατέρας που συνελήφθη και βρίσκεται στο τμήμα για ανάκριση κατείχε νόμιμα τα όπλα και τα οποία είχε κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι με κωδικό, τον οποίο όπως είπε δεν γνώριζε το παιδί, το οποίο όμως τελικά με κάποιον τρόπο τον έμαθε και κατάφερε να πάρει τα όπλα στην κατοχή του. Επίσης σύμφωνα με σερβικά μέσα έχει συλληφθεί και η μητέρα του.

«Τα παιδιά έπεσαν κάτω από τα θρανία και έσκυψε και άρχισε να τα πυροβολεί»

Ο πατέρας ενός κοριτσιού της Ιρίνα που γλίτωσε από το μακελειό, ο Μίλαν Μιλοσέβιτς περιέγραψε πως η κόρη του διέφυγε στο τσακ από το μακελειό.

«Τα παιδιά έπεσαν κάτω από τα θρανία και έσκυψε και άρχισε να τα πυροβολεί. Η κόρη μου κατάφερε να ξεφύγει. Πρώτα πυροβόλησε τη δασκάλα και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως», είπε αρχικά.

«Είδα τον φρουρό ασφαλείας πεσμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίμα στις μπλούζες τους. Λένε ότι (ο φερόμενος δράστης) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Είχε έρθει στην τάξη πρόσφατα», προσέθεσε.

«Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ήρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια που φοιτά σε παρακείμενο γυμνάσιο.

Στη Σερβία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος ενώ όλα τα σχολεία στο Βελιγράδι δεν λειτούργησαν σήμερα.

Ο φύλακας θύμα της επίθεσης

Ο Ντράγκαν Βλάχοβιτς ήταν ο πρώτος που πέθανε όταν ο ανήλικος μπήκε στο σχολείο και άρχισε να πυροβολεί.

Εργαζόταν για πολλά χρόνια ως φύλακας στο σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ». Οι μαθητές τον λάτρευαν και είχε εξαιρετική σχέση μαζί τους.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας έξω από το σχολείο

Στο μεταξύ, σκηνές αρχαίας τραγωδίας εξελίχθηκαν έξω από το σχολείο, την ώρα καθώς δεκάδες γονείς κατέφτασαν γεμάτοι αγωνία και ζητούσαν με αγωνία να ενημερωθούν για τα παιδιά τους.

Στον χώρο είχαν σπεύσει ειδικοί ψυχολόγοι της αστυνομίας για να τους μεταφέρουν τα δυσάρεστα νέα, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν άντεξαν και λιποθύμησαν, όταν άκουσαν πως τα παιδιά τους δεν βρίσκονταν στη ζωή.