Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει σίγουρος για την νίκη του στις κάλπες της 14ης Μαΐου, από τον πρώτο κιόλας γύρο. «Θα εκλεγώ ως 13ος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας με 60%» δήλωσε σε συνέντευξή του στην αντικυβερνητική εφημερίδα Σοζτζού.

Ακόμη, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποσχέθηκε ότι θα απολύσει όλους τους διεφθαρμένους αξιωματούχους «από το πρωί της 15ης Μαΐου θα γίνουν ρυθμίσεις στη γραφειοκρατία και θα δημιουργηθεί ένα προεδρικό υπουργικό συμβούλιο όπου θα διοριστούν υπουργοί εκτός του κοινοβουλίου μέχρι να ψηφιστεί το κοινοβουλευτικό σύστημα».

Εκλογές στην Τουρκία: «Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί»

«Οι νέοι θα αποφασίσουν για την τύχη των εκλογών»

Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης είπε: «Οι εκλογές της 14ης Μαΐου δεν θα φτάσουν στον δεύτερο γύρο, θα τελειώσουν στον πρώτο γύρο. Θα εκλεγώ ως ο 13ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας με το 60% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Έχω εμπιστοσύνη στους νέους. Αυτοί θα αποφασίσουν για την τύχη των εκλογών.

Πάνω από 5 εκατομμύρια 300 χιλιάδες νέοι θα πάνε για πρώτη φορά στις κάλπες και θα ψηφίσουν. Αυτοί οι νέοι δεν είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση. Θα πάρουμε την πλειοψηφία και στη βουλή και θα φέρουμε και το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα».

Τι ανέφερε για τους «κομματικούς γραφειοκράτες»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για τους «κομματικούς γραφειοκράτες». Σήμερα, υπάρχουν κομματικοί γραφειοκράτες σε κρατικά πόστα. Έχουν διεισδύσει στην πολιτική σε κάθε τομέα. Αφού αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, πρώτα από όλα θα απολυθούν οι μεσάζοντες σε βρώμικες δουλειές και όσοι είναι υπηρέτες του παλατιού και όχι του κράτους.

Ο πρέσβης που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το κράτος κάνει προπαγάνδα για την εξουσία; Δεν συνεργαζόμαστε με τον Πρέσβη στην Πράγα Εγκεμέν Μπαγίς και τον Πρέσβη στη Λευκωσίας Μετιν Φεϊζίογλου» είπε κατονομάζοντας 2 γνωστά πρόσωπα, ο πρώτος πρώην υπουργός για θέματα ΕΕ και ο δέυτερος πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας.

«Οι πολίτες δεν έχουν αγοραστική δύναμη»

«Γνωρίζουμε ότι και η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Θυσιάζουν την Τουρκία, τον λαό μας και το μέλλον μας για να παραμείνουν στην εξουσία. Η Κεντρική Τράπεζα έγινε το χρηματοκιβώτιο του Παλατιού. Χρειαζόμαστε ένα χρόνο για να τα καταφέρουμε», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Σε μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων, 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από κρατική βοήθεια και το κράτος παρέχει βοήθεια σε 5 εκατομμύρια νοικοκυριά. 20 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν με ανοιχτές παλάμες. Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα της επιβίωσης.

Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε κρεμμύδια σε αυτή τη χώρα, οι πολίτες δεν έχουν αγοραστική δύναμη. Ο λαός καταδικάστηκε στην πείνα και τη φτώχεια», δηλώνει ο Κιλιτσντάρογλου στην εφημερίδα Σοζτζού.

Τι δείχνει μία νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας Gezici που πραγματοποιήθηκε σε 29 επαρχίες και 152 περιφέρειες:

  • 48,7% Κιλιτσντάρογλου
  • 44,6% Ερντογάν

Εάν η υποστήριξη προς τον 3ο και 4ο υποψήφιο, Μουχαρέμ Ιντζέ και Σινάν Ογκάν ξεπεράσει το έξι τοις εκατό, θα υπάρξει δεύτερο γύρος στις προεδρικές εκλογές.