Για τις εκλογές στην Τουρκία μίλησε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας. Ο καθηγητής σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επανεκλεγεί, ενώ σημειώνει ότι θα δούμε «πολύ μεγάλη ένταση» στη γειτονική χώρα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποδίδουν κυρίως σε Κούρδους του PKK τα γεγονότα που σημειώθηκαν σε εκλογικά κέντρα για τις τουρκικές εκλογές σε Μασσαλία, Παρίσι, Στρασβούργο, Μπορντό και Αμβέρσα, ανέφερε από την πλευρά του ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, ερωτηθείς σχετικά στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Τσαβούσογλου: «Η Κύπρος εθνική μας υπόθεση» – Ακατάλληλη πλέον η λύση της Ομοσπονδίας

Από την πλευρά του ο κ. Λάβδας, είπε ότι είναι αστειότητες να λέμε ότι είναι η αυθόρμητη αντίδραση των Τούρκων ψηφοφόρων σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «στην Ευρώπη υπάρχει από πάρα πολλά χρόνια ένα δίκτυο Γκρίζων Λύκων και άλλων ακραίων τουρκικών οργανώσεων το οποίο δραστηριοποιείται κάθε τόσο. Δυστυχώς δεν έχουν κάνει όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσπάθειες που θα έπρεπε για να ξεριζώσουν αυτό το φαινόμενο. Και αυτό το φαινόμενο δραστηριοποιείται κάθε τόσο. Τώρα η αλήθεια είναι ότι πράγματι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές θα δούμε πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Υποψιάζομαι ότι ο Ερντογάν – φαντάζομαι όλοι μας το ξέρουμε αυτό – θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκλεγεί».

Πώς θα παραδώσει την εξουσία αν ηττηθεί

Στη συνέχεια ο κ. Λάβδας πρόσθεσε ότι «για να το πω διαφορετικά θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί διότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη για εκείνον αν δεν εκλεγεί, οπότε θα δούμε πάρα πολλές εντάσεις και επίσης είναι πάρα πολύ δύσκολο να βασιστούμε στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων διότι δεν γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν οι εκλογές και δεν γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες θα παραδώσει την εξουσία ο Ερντογάν αν πράγματι ηττηθεί».

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι «αυτά τα οποία θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες θα επηρεάσουν την περιοχή συνολικά για πάρα πολλά χρόνια».

«Γιατί στη Δύση, ας το πούμε έτσι ελλείψει χρόνου σχηματικά, έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πολύ συστηματικά ότι αν υπάρξει αλλαγή στην Άγκυρα, εάν δηλαδή η μετά-κεμαλική, ας την πούμε έτσι αντιπολίτευση, αναλάβει την εξουσία, θα πρέπει να περιμένουμε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα και αυτό μας αφορά και εμάς. Όχι γιατί έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα βελτιωθούν με τρόπο μαγικό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά διότι θα τροποποιηθεί η δυτική προσέγγιση στην Τουρκία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αντίληψη απέναντι στα ελληνοτουρκικά και σε εμάς» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για το νέο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος

Αναφερόμενος στην παρουσίαση του νέου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους «ΚΑΑΝ» από τον Τούρκο πρόεδρο τόνισε ότι «πρόκειται πράγματι για ένα αεροπλάνο χωρίς κινητήρες, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε. Αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία η αναζήτηση τελευταίου τύπου κινητήρων για μια σειρά από λόγους κυρώσεις δυτικών δυνάμεων κλπ.».

Ακόμα υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν «προσπαθεί να κάνει κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Ταυτόχρονα να δείξει ότι παραμένει ένας ισχυρός πατερναλιστικού τύπου ηγέτης της Τουρκίας με αναφορές στο νεο – οθωμανικό υποτιθέμενο παρόν και σίγουρα στο οθωμανικό παρελθόν. Και από την άλλη μεριά προσπαθεί κάπως να καθησυχάσει και τη Δύση, όχι όμως τόσο ώστε να ‘χτυπήσει’ άσχημα σε ισλαμιστές ψηφοφόρους. Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση την οποία προσπαθεί να πετύχει και νομίζω ότι θα δούμε εντάσεις, θα δούμε και στα ελληνοτουρκικά ίσως κάποιες εντάσεις ακόμα και τις λίγες μέρες από τώρα μέχρι τις εκλογές ή από τώρα μέχρι τις δεύτερες εκλογές που σας θυμίζω ότι είναι στις 28 Μαΐου και πιθανότατα θα χρειαστούν για το προεδρικό σκέλος».

«Επίσης να θυμίσω ότι βεβαίως τα 600 μέλη της Εθνοσυνέλευσης θα εκλεγούν στις 14 Μαΐου, άρα μέχρι τις 28 εάν όπως όλα δείχνουν θα χρειαστούν, θα έχουμε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο κ. Λάβδας.