Χαλάει ο καιρός από την Τρίτη (2/5) καθώς σύμφωνα με τον Σάκη Αρνάουτογλου ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά από τη χώρα μας μεταξύ Ιταλίας και δυτικών Βαλκανίων θα επηρεάσει την Ελλάδα και θα φέρει αξιολογότατες έως και δυνατές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ 3 την Τρίτη λίγα σύννεφα θα έχουν η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά ανατολικού Αιγαίου και του Θρακικού μέχρι το Καστελόριζο και στην Κάρπαθο.

Μάρτιος 2023: Ο δεύτερος θερμότερος παγκοσμίως από το 1979 – Τι συνέβη στην Ελλάδα

Όσο πιο δυτικά προς την ενδοχώρα και κυρίως στη δυτική Ελλάδα τόσο περισσότερη θα είναι η συννεφιά. Τις πρωινές, προμεσημβρινές ώρες κάποιες βροχές θα υπάρξουν κυρίως στις πολύ πολύ βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, στο βόρειο Ιόνιο ίσως και στις πιο δυτικές περιοχές της Ηπείρου και κατά τόπους στη δυτική Μακεδονία σε αρκετά ορεινές περιοχές. Επίσης βροχές θα υπάρξουν σε ορεινές περιοχές της Στερεάς και της κεντροβόρειας, βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Από το μεσημέρι θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές με τη μορφή μπόρας στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, κυρίως στα κεντρικά ορεινά και στα βόρεια τμήματα, στη Θεσσαλία στη Στερεά στις περισσότερες περιοχές και στην κεντρική και στην ανατολικονότια Πελοπόννησο.

Στις πιο νοτιοδυτικές περιοχές από το ύψος της νότιας πλευράς της Ηπείρου, στην πολύ πολύ δυτική πλευρά της Στερεάς στην Αιτωλοακαρνανία και στο νότιο Ιόνιο ίσως υπάρξει κάποια ανάπαυλα από πλευράς φαινομένων επειδή θα υπάρχουν πολύ δυνατοί άνεμοι.

Από αργά το βράδυ προς τη νύχτα οι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν λίγο και αυτό θα επιστρέψει αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή να κινηθεί προς τη δυτική Ελλάδα, οπότε σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου οι μπόρες, οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους ίσως να είναι πιο δυνατές.

Πιο τοπικές μπόρες αναμένονται στην ανατολική, νοτιοανατολική χώρα μέχρι και την ανατολική Στερεά. Τοπικές βροχές λίγο περισσότερες στη δυτική Θεσσαλία και στη δυτική κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει μόνο συννεφιά, λίγες συννεφιές που ίσως δώσουν κάποιες μπόρες σε Κυκλάδες κυρίως στα δυτικά τμήματα και ίσως κάποιες πολύ τοπικές βροχές στη νοτιοδυτική Κρήτη.

Οι άνεμοι θα είναι παντού ανατολικοί εντάσεως 4-6 μποφόρ, όπου αρκετά γρήγορα στο νότιο Ιόνιο και στη Θάλασσα των Κυθήρων θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Στο κεντρονότιο Ιόνιο και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και στη δυτική, βορειοδυτική Πελοπόννησο στον Πατραϊκό δεν αποκλείεται αυτός ο ανατολικός άνεμος να ενισχυθεί και να φτάσει τα 7-8 μποφόρ, με ριπές στα νότια Επτάνησα ακόμα και 9 μποφόρ μετά το μεσημέρι και προς τις πρώτες βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει έως τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στο ορεινό κομμάτι της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου θα έχει αρκετή ψύχρα δεν θα έχει πάνω από 12-13 βαθμούς.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος από το πρωί, ενώ βροχές αναμένονται από το μεσημέρι και κυρίως τις απογευματινές ώρες. Προς το βράδυ ο καιρός θα καταστεί άστατος με κάποιες διάσπαρτες μπόρες όσο πιο δυτικά, βορειοδυτικά του νόμου.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί εντάσεως 3-5 μποφόρ και προς τα δυτικά, βορειοδυτικά τμήματα του νομού δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 12 βαθμούς νωρίς το πρωί και στους 23 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία θα κυμανθεί 3-4 βαθμούς πιο χαμηλά.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει επίσης αρκετή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι συννεφιές θα γίνουν πιο πυκνές προς το απόγευμα ωστόσο βροχές αναμένονται κυρίως από το βράδυ και μετά.

Οι άνεμοι ανατολικοί 3-5 μποφόρ Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 11-21 βαθμούς.

Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

Την Τετάρτη ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει πως ο καιρός θα είναι ακόμα πιο άστατος, με φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς το νέο σύστημα κακοκαιρίας θα φέρει συννεφιές οι οποίες θα δώσουν βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα είναι εντάσεως 5-6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 20-22 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη ακόμα και στους 25 βαθμούς.

Την Πέμπτη το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει το πρωί τις περισσότερες και πιο έντονες βροχές σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και περιοχές του Θρακικού. Μετά το μεσημέρι τα πιο έντονα φαινόμενα θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα είναι πάλι νότιοι στα 4-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 20-22 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα ακόμα και 26 βαθμούς.

Ο πιο άστατος καιρός την Παρασκευή θα εντοπιστεί στα νότια νησιωτικά τμήματα κυρίως στις Κυκλάδες και ίσως σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου με βροχές τις πρωινές, προμεσημβρινές ώρες. Από το μεσημέρι προς το απόγευμα ο πιο άστατος καιρός αναμένεται στην ορεινή ζώνη της χώρας.

Οι άνεμοι θα είναι βοριάδες στα 5-7 μποφόρ στην περιοχή του Αιγαίου.

Το Σάββατο θα έχει αρκετό ήλιο το πρωί, όμως στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα θα έχει ένα πέρασμα από μπόρες στα ορεινά από τη Θράκη μέχρι και την Πελοπόννησο.

Ο βοριάς θα είναι ενισχυμένος από τα βόρεια μέχρι και τα νότια του Αιγαίου στα 6-7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία την Παρασκευή και το Σάββατο θα κυμανθεί στους 20-23 βαθμούς.

Από την επόμενη Τρίτη ο καιρός σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν αναμένεται να γίνει και πάλι άστατος.