Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σύνοδος κορυφής της G7 τον επόμενο μήνα, στην οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την απαγόρευση των πωλήσεων ρωσικών διαμαντιών, με τη βοήθεια μίας νέας τεχνολογίας που θα επιτρέψει στις αρχές να παρακολουθούν τους πολύτιμους λίθους σε όλο τον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής έχει κάνει πίσω στα σχέδια για επιβολή κυρώσεων στα διαμάντια από τη Ρωσία, εν μέσω ανησυχιών ότι ένα εμπάργκο θα έπληττε τη βελγική πόλη της Αμβέρσας, έναν σημαντικό διεθνή κόμβο εμπορίας διαμαντιών. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις της G7 προετοιμάζουν μια διεθνή απαγόρευση πώλησης των εν λόγω πολύτιμων λίθων.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες στη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία που θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου, δήλωσε στο politico, ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της συντονισμένης ώθησης της G7 είναι να σταματήσει η παράκαμψη των κυρώσεων, για παράδειγμα με την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών που έχουν υποστεί πρώτη επεξεργασία και επισήμανση αλλού στον κόσμο.

Ιχνηλατώντας τα διαμάντια

Η ελβετική εταιρεία Spacecode ισχυρίζεται τώρα ότι έχει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα: μια νέα συσκευή που μπορεί να προσδιορίσει από ποια περιοχή του κόσμου προέρχονται τα μεμονωμένα διαμάντια.

Η Spacecode είναι ήδη γνωστή για το έργο παρακολούθησης στην παγκόσμια βιομηχανία διαμαντιών. Παράλληλα, η εταιρεία εργάζεται σε ένα επόμενο βήμα για να προσδιορίσει το «DNA του διαμαντιού», καθώς η γνώση της ακριβούς προέλευσης των διαμαντιών είναι το κλειδί για τη βιομηχανία, δήλωσε ο Pavlo Protopapa, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Spacecode.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Spacecode έχει τώρα την τεχνολογία για να εντοπίσει την προέλευση των διαμαντιών κατανοώντας τη μορφολογία – τη χημική σύνθεση και τις οπτικές ιδιότητες ενός διαμαντιού – επειδή οι πέτρες από ορισμένες περιοχές έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Κατανοώντας αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, η συσκευή του Spacecode θα καθόριζε αμέσως την προέλευση μιας πέτρας — ακόμα κι αν δεν είχε καταχωρηθεί νωρίτερα στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Τα διαμάντια αναμειγνύονται συνεχώς», είπε, προσθέτοντας: «Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να το ελέγξετε είναι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Spacecode»

Ρωγμές στο μέτωπο της G7

Αντίθετοι στην πρόταση των ΗΠΑ να παγώσουν οι εξαγωγές της G7 προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνόδου κορυφής της ομάδας στη Χιροσίμα τον επόμενο μήνα, εμφανίζονται οι διπλωμάτες χωρών της ΕΕ και της Ιαπωνίας.

Η κοινή δήλωση των ηγετών της G7 που συντάσσεται για τη συνάντηση περιλαμβάνει μια δέσμευση για αντικατάσταση του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων κατά τομέα κατά της Ρωσίας με πλήρη απαγόρευση εξαγωγών με ορισμένες εξαιρέσεις, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times. Οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γεωργικά προϊόντα και ιατρικά είδη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, η πρόταση τέθηκε από τις ΗΠΑ, καθώς ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τον τρόπο που επιβάλλονται οι κυρώσεις μέχρι τώρα, που αφήνει παραθυράκια ώστε η Ρωσία να μπορεί να συνεχίζει να εισάγει δυτική τεχνολογία.

«Δεν είναι εφικτό»

Ωστόσο, εκπρόσωποι από την Ιαπωνία και τις χώρες της ΕΕ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως μια γενικευμένη απαγόρευση εξαγωγών δεν είναι εφικτή. «Από τη δική μας σκοπιά, απλά δεν είναι εφικτό», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Η συνάντηση κορυφής στις 19 Μαΐου

Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική ασφάλεια, στις πράσινες επενδύσεις και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η ΕΕ, η οποία είναι μέλος της G7 μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, απαιτεί από τα 27 μέλη της να συμφωνήσουν στην πολιτική κυρώσεων.

Έχει συμφωνήσει σε 10 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μόνο μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων και αντιθέσεων μεταξύ των κρατών μελών, ορισμένα από τα οποία έχουν εξασφαλίσει περικοπές και εξαιρέσεις για κρίσιμες εθνικές βιομηχανίες τους απειλώντας να ασκήσουν βέτο στους περιορισμούς.

Η νίκη των Βέλγων

Για γενιές, η Αμβέρσα έχει χρησιμεύσει ως ο κύριος κόμβος για τα διαμάντια που φτάνουν στην Ευρώπη. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η βιομηχανία διαμαντιών της πόλης έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών από την ΕΕ θα ήταν οικονομικό πλήγμα για το Βέλγιο και απλώς θα εκτρέψει το εμπόριο προς την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα ακατέργαστα ρωσικά διαμάντια αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών.

Με ένα διεθνές σχέδιο ιχνηλασιμότητας, που συνδέεται με την απαγόρευση των εισαγωγών, οι Βέλγοι μπορούν να διατηρήσουν τη δική τους βιομηχανία διαμαντιών ζωντανή ενώ τοποθετούνται ως παγκόσμιοι ηγέτες στο διαφανές και ηθικό εμπόριο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η G7 δίνει το βάρος της σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου στο POLITICO.

«Η προσέγγιση της ιχνηλασιμότητας είναι η σωστή: θα αξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον τομέα διασφαλίζοντας ότι τα «πολεμικά» διαμάντια δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα στα καταστήματά μας. Το Βέλγιο και η βιομηχανία διαμαντιών του θα φέρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία στο τραπέζι».

Αλλά οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησής του, υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα προσέγγιση είναι πολύ αργή. Μέσα στον επτακομματικό συνασπισμό του De Croo, οι πράσινοι και οι σοσιαλιστές τον πίεσαν να προχωρήσει πιο γρήγορα.