Πως προσεγγίζει η σύγχρονη τέχνη την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ευρώπης και πως εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας; Την απάντηση επιχειρούν να δώσουν οι οκτώ Έλληνες και ξένοι εικαστικοί που συμμετέχουν στην περιοδεύουσα έκθεση “Evrovision. Crossing Stories and Spaces” που εγκαινιάζεται απόψε, Παρασκευή στις 19.00, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14).

Η έκθεση που έχει παρουσιαστεί σε διαφορετικές εκδοχές ήδη στο Μουσείο Ιστορίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα στη Σερβία, διοργανώνεται από το Ιnstitut für Auslandsbeziehungen και  παρουσιάζεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στην ελληνική εκδοχή οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι λιγότεροι αλλά η έκθεση έχει διευρυνθεί με την προσθήκη ενός νέου έργου της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Τσάγκαρη (σε επιμέλεια της Ιόλης Τζανετάκη), και με τους εικαστικούς Johanna Diehl και Adnan Softić που δημιούργησαν νέα έργα σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Στα αποψινά εγκαίνια η καλλιτέχνις Ivana Ivković θα παρουσιάσει την περφόρμανς MONUMENT: THE SCHOOL OF ATHENS, η συνεπιμελήτρια της έκθεσης Sanja Kojić Mladenov (μαζί με την Sabina Klemm) όπως και η τοπική επιμελήτρια Ιόλη Τζανετάκη θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες στην έκθεση και η Δώρα Βασιλάκου, υπότροφος του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτεχνικής ομάδας Slavs and Tatars, θα υποδεχτεί το κοινό στην εγκατάσταση Pickle Bar.

Μετά το πέρας της έκθεσης στην Αθήνα, θα δημοσιευτεί ένα νέο τεύχος του περιοδικού της EVROVIZION, εμπλουτίζοντας έτσι το «αρχείο του ταξιδιού». Σε συνεπιμέλεια της Δανάης Γιαννόγλου το EVROVIZION.CROSSING ATHENS θα είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση του διαρκώς αναπτυσσόμενου εγχειρήματος στην Αθήνα και το αποτύπωμά του στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Η έκθεση μετά την Αθήνα θα συνεχίσει το ταξίδι της στη Λευκωσία και από εκεί η διαδρομή της θα είναι η εξής: Τιφλίδα (Γεωργία, 2024), Κισινάου (Μολδαβία, 2024), Βάρνα (Βουλγαρία, 2025), Βρυξέλλες (Βέλγιο, 2025), Κρακοβία (Πολωνία, 2026), Βίλνιους (Δημοκρατία της Λιθουανίας, 2026), Καλίνινγκραντ (Ρωσική Ομοσπονδία, 2027), Βερολίνο (Γερμανία, 2027).

Η έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε διαρκεί έως τις 16 Ιουνίου.