Με την αποστροφή «πληρώσαμε ακριβά τις περιπέτειες» προτάσσει τον στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ ο υπουργός Τουρισμού, υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών Βασίλης Κικίλιας. «Αν χρειαστεί», λέει, «να μπούμε σε συζητήσεις συνεργασιών θα το κάνουμε με βάση τις προγραμματικές συμφωνίες». Ο ίδιος μιλάει για το πρόταγμα της επόμενης μέρας, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τη μεσαία τάξη και τους νέους, για τον ανταγωνισμό στην Α’ Αθήνας και για τα «στοιχήματα» του τουρισμού, εκτιμώντας έσοδα τουλάχιστον 10% πάνω από το 2022.

Τι εκτιμήσεις υπάρχουν, κύριε υπουργέ, για το φετινό – εκλογικό – καλοκαίρι;    

Το «φετινό καλοκαίρι» ως όρος αντικαθίσταται πλέον με τη «φετινή σεζόν» διότι η τουριστική μας περίοδος άρχισε τον Μάρτη και θα πάει μέχρι το τέλος της χρονιάς.  Ολα τα στοιχεία, οι ανοιξιάτικες αφίξεις αλλά και οι προκρατήσεις είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και καταδεικνύουν ότι θα έχουμε μία εξαιρετική χρονιά με έσοδα τουλάχιστον 10% πάνω από το 2022, κυρίως λόγω αύξησης της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη. Το πιο σημαντικό, όμως, ένας στόχος που υλοποιείται με συνέπεια από πέρυσι, είναι η καθιέρωση εναλλακτικών προορισμών, πέρα και έξω από τους δημοφιλείς προορισμούς. Η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί αυτή η πολιτική, είναι προφανής.

Πείτε μας ένα στοίχημα του υπουργείου που το κερδίσατε – και πώς; Αλλά και ένα που θέλει ακόμα κόπο…  

Κερδίσαμε το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας, στους ηπειρωτικούς προορισμούς και κυρίως στην Αθήνα. Το πώς έχει πράγματι ενδιαφέρον: Καταρχάς με στοχευμένες συμφωνίες προσελκύσαμε ποιοτικό τουρισμό και αυξήσαμε τη δαπάνη ανά ταξιδιώτη. Δεύτερον, ενισχύσαμε τον off season τουρισμό συνυπογράφοντας με τον ΕΟΤ και 10 αεροπορικές εταιρείες συνδιαφήμιση με πτήσεις Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη. Τρίτον, για πρώτη φορά ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού έκαναν καμπάνια 12 μήνες τον χρόνο. Τέταρτον, δώσαμε μεγάλη έμφαση στο city break κυρίως σε Αθήνα, Αττική και Θεσσαλονίκη. Και προχωρούμε μαζί με την ΕΣΕΕ σε προβολή της πιο δημοφιλούς συνήθειας όσων έρχονται για διήμερα – τριήμερα σε μια ευρωπαϊκή πόλη: Το shopping in Greece. Πέμπτον, η τουριστική σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ με απευθείας διεθνείς πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα νησιά μας. Ως προς πιο μακροπρόθεσμους στόχους; Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι τα έργα υποδομής στους τουριστικούς προορισμούς: Από τη διαχείριση υδάτινων πόρων και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια ως τη διαχείριση των  αποβλήτων και τις υποδομές 5G δικτύων. Κι εδώ θέλω να μοιραστώ μια σημαντική διαπίστωση που πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους, πολίτες και πολιτικούς: Το υπουργείο Τουρισμού πλέον έχει μεταλλαχθεί σε οικονομικό, αναπτυξιακό αλλά και επενδυτικό.

Πάμε στα εκλογικά… Η ΝΔ επιμένει στην αυτοδυναμία, δεν συζητά τίποτα άλλο. Δεν ανησυχείτε μήπως εμφανιστείτε «απομονωμένοι» ή μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος;  

Ζητάμε εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, όχι από αλαζονεία αλλά έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για να αντιμετωπίζει τις κρίσεις, να μειώνει τους φόρους, να αυξάνει μισθούς και συντάξεις, να φυλάει τα σύνορά της, να στηρίζει την κοινωνία.

Η γειτονική Βουλγαρία δύο χρόνια τώρα δεν έχει κυβέρνηση με απλή αναλογική, η δε Γερμανία με κυβερνητικό συνασπισμό τριών κομμάτων δεν συμφωνεί ούτε για τον προϋπολογισμό της. Δεν θέλουμε να ξαναμπεί η Ελλάδα σε περιπέτειες όπως πριν από μερικά χρόνια. Τις πληρώσαμε άλλωστε ακριβά οι Ελληνες. Κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας η κάλπη της 21ης Μαΐου και αυτή η κάλπη θα κρίνει πολλά. Θα σεβαστούμε πάντως τη βούληση του κυρίαρχου ελληνικού λαού και αν χρειαστεί να μπούμε σε συζητήσεις συνεργασιών θα το κάνουμε με βάση τις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων.

Ποιο είναι για εσάς το πρόταγμα;   

Ενίσχυση της μεσαίας τάξης, στήριξη των νέων, ισόρροπη δικαιότερη ανάπτυξη και ελπίδα για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Αυτό είναι το πρόταγμα και αυτή είναι διεθνώς η μεγάλη πρόκληση για τη μετεξέλιξη της ελεύθερης οικονομίας στις δυτικές κοινωνίες. Εχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει μια αφύσικη συμπίεση προς τα κάτω, των παραγωγικών δημιουργικών δυνάμεων, των επιστημόνων, των εργαζομένων είτε είναι blue είτε white collars και των παραγωγών πρωτογενών προϊόντων προς όφελος μιας πολύ μικρής ελίτ διεθνώς. Αυτή η στρέβλωση έχει και κοινωνικά και πολιτικά δυσμενή αποτελέσματα. Μια πολιτική που θα απαντά πειστικά και ρεαλιστικά σ’ αυτό το πρόβλημα είναι το πρόταγμα.

Στην Α’ Αθήνας, με τα πολλά προβλήματα και τον σκληρό ανταγωνισμό, κατεβαίνετε 17 υποψήφιοι, νυν βουλευτές και νέοι. Ολοι απέναντι σε όλους λοιπόν; Εσείς προσωπικά πού βάζετε τον πήχη;

Η Α’ Αθήνας είναι το σπίτι μου, έχω μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες εδώ και χρόνια, βασισμένη στην εμπιστοσύνη, στις αξίες και αρχές μου και πάνω από όλα στη σκληρή δουλειά. Ημουν και είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης και αισθάνομαι ότι έχω υπηρετήσει με συνέπεια τους συμπολίτες μου από κάθε θέση ευθύνης. Σε πείσμα πολλών, για μένα η πολιτική είναι ή πρέπει να είναι συλλογική. Αυτό ίσως και να απορρέει από το γεγονός ότι υπηρέτησα ένα ομαδικό άθλημα, το μπάσκετ, για πολλά χρόνια. Αρα, αγκαλιάζω όλους τους συνυποψηφίους μου σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν είναι ανταγωνιστές αλλά συναγωνιστές, παλαιοί και νέοι. Οταν έχεις φορέσει το εθνόσημο της Εθνικής ομάδας ο πήχης είναι αξιακά πολύ ψηλά.

Μετά από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, πού θέλετε να σας βρει η επόμενη ημέρα εφόσον η ΝΔ πάρει τη λαϊκή εντολή;  

Ο Πρωθυπουργός έχει το αποκλειστικό προνόμιο σύνθεσης του εκάστοτε Υπουργικού Συμβουλίου. Θεωρώ πως ως υπουργός Υγείας και ως υπουργός Τουρισμού υπηρέτησα σε υψηλό επίπεδο τους συμπολίτες μου και άρα τίμησα την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό μου. Σε κάθε περίπτωση στην πολιτική δεν βρίσκομαι για την επόμενη καρέκλα, αλλά για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που με εμπιστεύονται και με εκλέγουν αδιαλείπτως.