Με εντελώς νέες προκλήσεις σε σύγκριση με την προεκλογική περίοδο του 2020 αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον δρόμο προς τις κάλπες του 2024, όπου πιθανότατα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον προκάτοχό του, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σημειώνει το Reuters, το 2020 ο Μπάιντεν είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού. Αν και ο Τραμπ εξακολουθούσε να μιλά σε δημόσιες συγκεντρώσεις, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος διεξήγε το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας κυρίως από το υπόγειο του σπιτιού του, στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τα πλήθη για να στείλει μήνυμα ενάντια σε συμπεριφορές που οδηγούσαν σε επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού αλλά και για να αποφύγει τον κίνδυνο να νοσήσει ο ίδιος με covid19.

Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν φέτος: Ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει κανονικά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και συναντήσει σε εστιατόρια, εργοστάσια και αίθουσες συνδικάτων με χειραψίες, selfies και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Θα συμμετάσχει αυτοπροσώπως – και όχι διαδικτυακά – και στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, ενώ, αν και είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, αναμένεται στα 80 του να ζητήσει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, κατά την αποχώρησή του από το αξίωμα ο Μπάιντεν θα είναι 84 ετών!

Ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ το 2020 κερδίζοντας το Κολέγιο Εκλεκτόρων με 306 έναντι 232. Επικράτησε του Τραμπ με περισσότερες από 7 εκατομμύρια ψήφους σε εθνικό επίπεδο, κατακτώντας το 51,3% των ψήφων έναντι 46,8% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Ο παράγοντας «ηλικία»

Όπως υπογραμμίζει το βρετανικό πρακτορείο, οι Ρεπουμπλικάνοι θα παρακολουθούν στενά τον Μπάιντεν για σημάδια μειωμένης δραστηριότητας, κάτι που – κατά τους ίδιους – θα σήμαινε πως η ηλικία τον έχει καταστήσει ακατάλληλο για μία ακόμα θητεία στον Λευκό Οίκο.

«Είναι αρκετά σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να συμπληρώσει μια δεύτερη θητεία, πόσο μάλλον το υπόλοιπο αυτής της θητείας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός στρατηγικός σύμβουλος Σκοτ Ριντ.

Και ο Τραμπ, πάντως, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, είναι ήδη 76 ετών.

Ο Μπάιντεν πάντως απαντά στις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του επισημαίνοντας το νομοθετικό έργο που έχει παραγάγει η κυβέρνησή του.

«Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ταξιδιών δεν είναι το μέτρο της ικανότητας ενός υποψηφίου να κάνει τη δουλειά», δήλωσε η στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών Κάρεν Φίνεϊ. «Δεν υπάρχει σενάριο όπου οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα προσπαθήσουν να κάνουν την ηλικία του (Μπάιντεν) θέμα. Το ξέρουμε αυτό. Και έτσι η εστίαση πρέπει να είναι στο ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προσεγγίσουμε τον αμερικανικό λαό.»

Οι καινοτομίες του 2020

Ορισμένες από τις καινοτομίες που εισήχθησαν στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν για το 2020 θεωρήθηκαν επιτυχημένες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών εράνων για ενίσχυση της υποψηφιότητάς του. Άλλες κινήσεις όμως ήταν πιο αμφιλεγόμενες, όπως η πολύμηνη απαγόρευση στους εθελοντές του να χτυπούν την πόρτα των πολιτών για να συνομιλήσουν μαζί τους, καθώς και οι τακτικές εμφανίσεις του Μπάιντεν στο υπόγειο του σπιτιού του, οι οποίες προκάλεσαν τη χλεύη των αντιπάλων του.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η πιο τακτική επαφή του Μπάιντεν με το εκλογικό ακροατήριο θα λειτουργήσει υπέρ του, καθώς θεωρείται ικανός στις δημόσιες τοποθετήσεις και τις ανοιχτές αντιπαραθέσεις.

Ανησυχία όμως προκαλούν εξωτερικοί παράγοντες, όπως η πορεία της οικονομίας. «Το δέλεαρ για την ψήφο στον Μπάιντεν το 2020 ήταν κατά κάποιο τρόπο η γραφική ιδέα της επιστροφής στην κανονικότητα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός στρατηγικός σύμβουλος Ford O’Connell, αναφερόμενος στο χάος της θητείας του Τραμπ.

«Το πρόβλημα για τον Μπάιντεν είναι ότι βρίσκεται στην εξουσία και τα πράγματα κάθε άλλο παρά φυσιολογικά είναι, ειδικά όσον αφορά την οικονομία και τον πληθωρισμό».

Ανησυχίες για ύφεση

Ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, ακριβώς όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια COVID. Οι οικονομικές συνθήκες ομαλοποιήθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της πρώιμης θητείας του, μετά το σοκ των πανεθνικών lockdowns.

Όμως οι Αμερικανοί ανησυχούν για μια πιθανή ύφεση και ο Μπάιντεν μπορεί να υποφέρει από το γεγονός ότι, όσο οδεύουμε προς το 2024, βρίσκεται στη λάθος πλευρά του οικονομικού κύκλου, με την ανεργία να είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα επιτόκια να παραμένουν υψηλά και τον πληθωρισμό να κυμαίνεται ενδεχομένως πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή και θα μπορούσε να είναι και πάλι αντίπαλος του Μπάιντεν, αναμένεται να ακολουθήσει τη στρατηγική που εφάρμοσε το 2016 και το 2020 με πολλαπλές μεγάλες συγκεντρώσεις για να ενεργοποιήσει τη βάση του.

Όμως θα πρέπει πρώτα να κερδίσει μια εξαντλητική, ίσως, κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – κάτι που ο Μπάιντεν, ως εν ενεργεία πρόεδρος χωρίς σημαντική αντιπολίτευση στο εσωτερικό του κόμματός του, δεν θα αντιμετωπίσει.

Πηγή: Ot.gr